“Ceste FBiH”: Vozači će na Crnaji čekati najviše sedam minuta

Rekonstrukcija tunela Crnaja, svojevrsne crne tačke u normalnom odvijanju saobraćaja na magistralnom putu M-17, na dionici Konjic – Jablanica, počet će za desetak dana, potvrđeno nam je jučer iz Javnog preduzeća “Ceste FBiH”.

Broj vozila

Iako je iz Federalne vlade, iz koje su dali saglasnost za sanaciju tunela po već potpisanom ugovoru s izvođačima “HP Investing Mostar – Euro-Asfalt Sarajevo”, bilo najavljeno da će radovi početi danas, kako nam je potvrđeno, za to se nisu stekli svi neophodni preduvjeti.

Kako je rečeno na jučerašnjem sastanku u sjedištu “Cesta FBiH” u Sarajevu s izvođačima radova, neophodno je da Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH dostavi saglasnost na elaborat o privremenoj regulaciji saobraćaja.

Kako smo saznali, krajem avgusta urađena je simulacija izvođenja radova s naizmjeničnim odvijanjem prometa, a za potrebe snimanja postavljeni su digitalni semafori s obje strane tunela.

Nakon simulacije je utvrđeno da maksimalni broj vozila u jednom ciklusu na jednoj strani tunela nije bio veći od 60, a vrijeme čekanja na jednoj strani iznosilo je maksimalno devet minuta. Nakon korekcija, na kraju je zaključeno da vrijeme čekanja unutar jednog ciklusa ne bi trebalo biti veće od sedam minuta.

Također, zbog činjenice da bi tokom vikenda situacija mogla biti složenija, predviđeno je propuštanje vozila uz asistenciju radnika s motoralama, kao i policije. Usto, učesnici u prometu pravovremeno će biti informirani i o korištenju alternativnih pravaca.

Dvije faze

Tunel Crnaja u dužini 550 metara izgrađen je šezdesetih godina 20. stoljeća na terenu s ozbiljnim geološkim i hidrogeološkim problemima zbog postojanja aktivnog klizišta. To su razlozi lošeg stanja kolovozne konstrukcije, tunelske obloge, smanjenog gabarita svijetlog profila pa tunel već duže vrijeme predstavlja ozbiljnu prijetnju.

Ukupna vrijednost projekta je 12,8 miliona KM, a u prvoj fazi je planirana obnova lijeve strane kolovoza u smjeru Konjic – Mostar. Rok za izvođenje je 16 mjeseci, odnosno, u dvije faze po osam, budući da bi tokom turističke sezone došlo do prekida radova.

Alternativni pravci

U toku radova, u vremenu od ponoći do pet sati saobraćaj će biti potpuno obustavljen, osim za hitne slučajeve. U tom periodu saobraćaj iz smjera sjevera, Tuzla, Zenica, Sarajevo prema jugu, odnosno, Jablanici, Mostaru i Neumu bit će preusmjeren na: Sarajevo – Kiseljak – Busovača – Kaonik, Lašva – Koanik – Vitez – Nević Polje, Nević Polje – Novi Travnik – Bugojno, Bugojno – Prozor – Jablanica, Sarajevo – Foča i Foča – Trebinje.