29/03/2024 10:54

Christian schmidt stigao u Sarajevo

Dužnost visokog predstavnika formalno preuzima u ponedjeljak, 2. augusta. U njegovom štabu su i najmanje dvojica visokih oficira (u penziji) njemačke vojske.

Novi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt stigao je večeras u Sarajevo, objavio je Avaz.ba.

Smješten u hotelu Marriot na Skenderiji.

Jučer je on stupio na tlo Bosne i Hercegovine.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPT BiH) u preuzelia ga je na graničnom prelazu Ivanica, između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. On je u BiH stigao iz Dubrovnika privatnim vozilom, nakon čega je o njemu osiguranje preuzela DKPT BiH.

Schmidt je jučer prvo posjetio Mostar.

Dužnost formalno preuzima u ponedjeljak, 2. augusta. Zvanično, na poziciju stupa od 1. augusta. Saznajemo da će primopredaja dužnost biti svečano održana 2.augusta u Sarajevu u botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja.

“Ako želimo povesti BiH u EU i transformirati je u demokratsku zemlju, ne smijemo imati čisto etničku orijentaciju, rekao je intervjuu za DW pred dolazak u BiH”, prenosi Avaz.

Podjećamo, politicki.ba je jučer najavio njegov današnji dolazak u glavni grad Bosne i Hercegovine.

Stupit će na dužnost u trenutku kada politički predstavnici bosanskih Srba provode još jednu blokadu rada institucija Bosne i Hercegovine.

Na nju su danas oštro odgovorili ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira.

“Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC SBA) najoštrije osuđuju eskalaciju tenzija koja dolazi od strane nekih političkih lidera kao odgovor na nedavnu izmjenu Krivičnog zakona, kao i korake koje je poduzela Narodna skupština RS, a koji bi narušili stabilnost i omeli efikasan rad organa vlast”, saopćeno je.

S njim dolazi i inicijalni tim bliskih saradnika među kojima su i dva visoka oficira njemačke vojske u penziji.

Politički.ba

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.