29/03/2024 13:28

Cijene nafte još padaju, moguće pojeftinjenje i do 30 dolara po barelu

Cijene sirove nafte bilježe novi pad na svjetskim berzama, a danas je registrovana promjena od dodatnih 1,38 posto.


Cijena barela nafte u ponedjeljak iznosi 69,2 dolara, a tokom današnje trgovine cijena je pala i do 68 dolara. Veliki pad cijena šokantniji je kada se u obzir uzme da se prije samo tri mjeseca trgovalo barelima po cijenama od preko 100 dolara.

West Texas Intermediate zabilježio je novu cijenu od čak 65,73 dolara.

Cijene su sada ispod rekorda koji su zabilježeni 2012., 2011. i 2010. godine. Svjetske berze su prije čak pet godina posljednji put trgovale po sličnim cijenama, a stručnjaci ne vide kraj u spuštanju cijena koje su posljedica neslaganja članica OPEC-a u vezi sa smanjenjem proizvodnje.

Business Insider piše da će niske cijene goriva povećati potrošnju drugih proizvoda – novac koji se prije trošio na gorivo jednostavno će biti preusmjeren u druge sektore.

Ukoliko cijena barela ostane blizu 60 dolara do 2016. godine, SAD i Kina će osjetiti rast GDP-a od 0,4 posto, a Japan i Eurozona doživjet će rast od oko 0,2 posto, piše Oxford Economics.

Murray Edwards, vlasnik kanadske naftne kompanije, tvrdi da se cijene goriva mogu spustiti do nevjerovatnih 30 dolara po barelu.

bhreporter/klix.ba

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.