28/03/2024 10:11

CIK odgodio izbore za 15. novembar: Kampanja počinje mjesec ranije

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine na na današnjoj sjednici u Sarajevu odlučila je da se lokalni izbori ove godine održe 15. novembra umjesto 4. oktobra.

Odluka o prolongiranju donesena je zbog problema s finansiranjem odnosno neusvajanja budžeta BiH kojim su trebala biti osigurana i sredstva za održavanje izbora.

CIK je danas usvojio i uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti.

U periodu od 19.7.2020. do 27.7.2020. godine, ovjerene političke stranke i ovjereni nezavisni kandidati podnose prijavu za ovjeru koalicija, odnosno listi nezavisnih kandidata. Kandidatske liste se dostavljaju u periodu od 5. do 17. avgusta – navedeno je u odluci CIK-a.

Imajući u vidu aktuelnu situaciju s koronavirusom, CIK je omogućio i elektronske prijave.

Izborna kampanja počinje 16. oktobra i trajat će do početka izborne šutnje, odnosno do 14. novembra do 7 sati ujutro.

Rok za prijavu birača ističe 1. septembra u 20 sati.

Faksimil odluke CIK-a BiH  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Danas će CIK objaviti natječaj javnih nabavki, za štampanje glasačkih listića.

CIK je 7. maja donio odluku o raspisivanju lokalnih izbora. Birati će se 64 općinska vijeća u Federaciji BiH, 56 skupština općina u Republici Srpskoj, 120 načelnika općina u BiH, 14 gradskih vijeća u FBiH, 7 skupština gradova u RS, 22 gradonačelnika u BiH te Skupština Brčko distrikta.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.