28/03/2024 9:39

Da bi se jezero Modrac vratilio u nekadašnje stanje, potreban je ogroman novac

LUKAVAC Turistički raj pretvoren u bazen za otpadne vode i smeće

Fotografija zalaska sunca na jezeru Modrac snimljena posljednjeg dana ovogodišnjeg ljeta, ponukala je mnoge da se prisjete ovog nekadašnjeg turističkog bisera Tuzlanskog kantona.

Brojni gosti

Mlađe generacije ne mogu povjerovati da je Modrac prije dvadesetak godina uživao jednaku popularnost kao danas “Panonska jezera” u Tuzli.

Jezero Modrac bilo je devedesetih godina jedno od najpopularnijih kupališta na području Tuzlanskog kantona. Skoro 15.000 turista iz Tuzle, Zenice, ali i drugih mjesta, dolazilo je na “bosansko more”, kako su zvali jezero.

Plaža je bila uređena i veliki broj mladih i porodica s djecom provodio je slobodne sunčane dane na Modracu. Nažalost, danas industrijska postrojenja ispuštaju ogromne količine zagađene vode u Modračko jezero pa ono ne zadovoljava ni minimum ekoloških standarda.

Budući da se više rudnika nalazi u blizini jezera, teško je sa sigurnošću reći ko je najviše odgovoran za zagađenje jezera. Potrebno je staviti pod kontrolu ispuštanje otpadnih voda, ali i riješiti problem odlaganja smeća, odnosno spriječiti ljude da bacaju smeće u jezero. Potrebno je uložiti mnogo truda kako bi se industrijski mulj uklonio iz jezera.

Mirsad Gluhić (SBB), kantonalni ministar trgovine, saobraćaja i turizma, kaže da ovo ministarstvo i Vlada Tuzlanskog kantona provode određene aktivnosti za spas jezera.

– Napravili smo prostorni plan koji treba da se implementira do 2023. godine. Činimo sve kako bismo održali i vratili jezero Modrac u nekadašnje stanje. Ovo je priča širih razmjera, koja podrazumijeva veliki novac. Prvi korak je da se svi uključe u ovaj projekt, a tu podrazumijevamo i rudnike. Imamo uređen dio infrastrukture, ali bi ovo, uz određena ulaganja i projekte, mogao biti zlatni Neum – kazao je Gluhić.

Strani investitori

Općinske vlasti Lukavca najavljivale su prošle godine projekte čišćenja jezera, ali i dolazak inozemnih investitora, koji će uložiti sredstva u Modračko jezero i vratiti mu nekadašnju ljepotu, ali za sada od toga još nema ništa.

Osnovni podaci o jezeru

Jezero Modrac nastalo je davne 1964. godine gradnjom brane na rijeci Spreči. Jedna je od najvećih vještačkih akumulacija na prostoru bivše Jugoslavije. Dugo je 12 kilometara i široko skoro 700 metara, s najvećom dubinom od 14 kilometara. Dubina jezera godinama se smanjuje s obzirom na to da se u njemu talože mulj iz rudnika, otpadne vode, ali i smeće.

Dnevni Avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.