Dan nezavisnosti BiH bit će obilježen u 25 evropskih gradova

Sutrašnjom manifestacijom koja će biti održana u Minhenu počinje obilježavanje Dana nezavisnosti BiH u 25 gradova Evropske unije, uz podsjećanje na genocid u Srebrenici i brojne druge zločine nad Bošnjacima, kazao je publicista i koordinator obilježavanja Dana nezavisnosti BiH u dijaspori Adis Tanović.

Minhenu će biti otvorena izložba fotografija i prikazan dokumentarni film o stradanju Bošnjaka u brojnim bh. gradovima BiH nakon proglašenja nezavisnosti. Bit će promovirano novo izdanje Turističkog vodiča Sarajevo te predstavljena izložba fotografija “Kulturno historijsko naslijeđe Sarajeva”.

– Druga manifestacija bit će održana u saradnji konzulata BiH u Štutgartu i tamošnjeg džemata, a potom slijede programi u Kelnu, Hamburgu, Odenseu, Malmeu, Kopenhagenu, Štokholmu, Motali, Helsinborgu, Visbadenu… U Gradskoj vijećnici u Manhajmu bit će svečano obilježen Dan nezavisnosti BiH, uz prisustvo brojnih uspješnih Bošnjaka, gradonačelnika i predstavnika Gradske uprave – kaže Tanović.

U Orebru će 7. marta na manifestaciji povodom Dana nezavisnosti biti svečano otvorena “Bosanska kuća”, koja će biti najveći bošnjački i islamski centar u Skandinaviji. Također, i u Ženevi i Cirihu su planirane slične manifestacije. Jednomjesečni program obilježavanja Dana nezavisnosti BiH završava se manifestacijama u njemačkim gradovima Pentbergu i Rosenhajmu.

Dnevni avaz