28/03/2024 22:43

Dezinfekcijom ovih pet predmeta štitite i sebe i porodicu

Stručnjaci već danima upozoravaju da se koronavirus zadržava na određenim površinama pa je važno da određene stvari u kući redovno dezinficirate. Zbog zadržavanja virusa na površinama, svakako treba očistiti predmete poput kvake, prekidača za svjetlo, česme, daljinskog…

Mobilni telefon

Prema globalnom istraživanju, 96 puta u danu, u prosjeku, dotaknemo mobilni telefon. A s obzirom na to da je potvrđeno da često sadrže više prljavštine od daske na WC šolji, onda je jasno da smo stalno izloženi potencijalnoj opasnosti. Iz kompanije “Apple” poručuju da korisnici mogu koristiti 70-postotni alkohol za čišćenje vanjskog dijela telefona.

Generalno, savjetuje se da telefon tokom čišćenja bude isključen. Za starije telefone koji su manje otporni, preporučuje se čišćenje vlažnom maramicom na koju je nanesen sapun. Nakon čišćenja, telefon obavezno prebrisati suhom krpom.

Predmeti koje često dirate

Zbog zadržavanja virusa na površinama, svakako treba očistiti predmete poput kvake, prekidača za svjetlo, česme, daljinskog upravljača… Možete koristiti sva dezinfekciona sredstva, a najbolje je ostaviti da prvo djeluju nekoliko minuta pa ih onda isprati. Očistite daljinski upravljač - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Očistite daljinski upravljač

Radne površine u kuhinji

Često na ovakve površine odlažemo sve što nam je u ruci, od kesa s namirnicama, torbi, ključeva i telefona. Kada se radi o mjestu gdje se priprema hrana, obavezno ih je redovno čistiti. Iz istog razloga dobro isperite površine da na njima ne bi ostale hemikalije.

Tastatura

Dovoljno je da je okrenete naopačke da biste vidjeli koliko se prljavštine na njoj nalazi… Nakon što ste istresli sve smeće iz tastature, dobro je očistite sredstvom za dezinfekciju.

Igračke i ćebad

Ćebad i plišane igračke stavite u mašinu i operite praškom. Oni obavezno moraju biti potpuno suhi prije upotrebe.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.