Direktori osnovnih i srednjih škola u fokusu zanimanja poslanika Skupštine TK (FOTO)

Epidemiološka situacija u aprilu u Tuzlanskom kantonu je bila nepovoljna. Ukupno su urađena 12.452 testa, od toga je 3481 bio pozitivan (27,09 %). Broj hospitaliziranih je bio konstantno visok, sa jučerašnjim danom je hospitalizirano 208 pacijenata, umrla su 204 pacijenta. Epidemiološka situacija je teška u TK ali i u cijeloj FBiH i šire. Od 12. do 18. aprila je bila najveća sedmična incidenca, iznosila je 198 na 100.000 stanovnika. O tome je između ostalog ministar zdravstva Božo Jurić rekao:


Nakon izlaganja ministra Jurića, za riječ se javio Šekib Umihanić (SDA) i naglasio da smo na vrhuncu trećeg vala pandemije. Govorio je o premorenosti zdravstvenih radnika jer je sav teret pandemije na UKC-u, te dodao da Koordinaciono tijela Vlade TK i Krizni štab nepotrebno sastanči i gubi vrijeme umjesto da konkretno pomogne zdravstvenom sistemu.

Muamer Zukić (SDA) istakao je da je april do sada najgori mjesec po broju zaraženih, hospitaliziranih i umrlih, a još se epidemiološke mjere popuštaju.

Mahir Mešalić (DF) nekoliko puta je istakao da Tuzlanski kanton nema plan vakcinacije. Smatra da TK treba sam da nabavi vakcine i da se ne oslanja na druge. Izrazio je i nezadovoljstvo jer njegova inicijativa da se medijski radnici uvrste u prioritetnu grupu za vakcinaciju, nije usvojena.

Najviše zanimanja poslanici su pokazali za razmatranje prijedloga i donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju.

Ministar obrazovanja i nauke Elvis Baraković je rekao da su izmjene rezultat odlične saradnje sa sindikatima, aktivima direktora, Pedagoškim zavodom, kao i pojedinačnim inicijativama. Ovom izmjenama obogućava se učenicima Katoličkog školskog centra da također ostvare pravo na besplatne udžbenike.


Ministar je dodao da su htjeli da naprave transparentniji prelelaz zaposlenika iz jedne u drugu školu.


Ministar je također naglaso da nije predviđena smjena školskih odbora ni direktora.


U slučaju da se izmjene usvoje Midhat Čaušević (SDA) smatra da će u roku od 15 dana svi direktori biti razrješeni dužnosti te da se mogu očekivati tužbe direktora, a njih 14 će ostati bez posla.


Dževad Hadžić (SDP) rekao je da je teško naći ljude koji bi vodili škole a da nisu politički angažovani.


Senad Alić smatra da su izmjene Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju nužne, te pozdravlja odluku Ministarstva obrazovanja.


Poslanici još uvijek raspravljaju o predloženim izmjenama, a to je samo dio obimnog dnevnog reda.

TUZLARIJE.NET (S.M.)