Đonlagić: Znamo šta HDZ želi.Evo šta mi hoćemo

DF iznio detaljan prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH. Uz ostalo, zahtijevaju uvođenje skenera glasačkih listića, ali i mogućnost vanrendih ili prijevremenih izbora.

“Nijedna osoba koja je izdržala kaznu zatvora izrečenu od Međunarodnog suda za ratne

zločine za bivšu Jugoslaviju ne može biti kandidat niti imati bilo koju imenovanu, izbornu ni

drugu javnu funkciju na teritoriju Bosne i Hercegovine“, stoji u prijedlogu Demokratske fronte za izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Ova je stranka javnosti predočila svoj prijedlog promjena.

Predsjedavajući Kluba poslanika Demokratske fronte (DF) u Predstavničkom  domu Parlamentarne skupštine BiH Dženan Đonlagić potvrdio je Feni da je kao član Interesorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakonodavsta BiH danas predao prijedlog izmjena Izbornog zakona DF, a koji su kao Klub zastupnika u PD PSBiH, predlagali još u februaru prošle godine.

– Cilj je otkloniti sve vrste diskriminacije građana po osnovu etničke pripadnosti, mjesta prebivališta i imati jednaku vrijednost glasa za sve – izjavio je Đonlagić.

Kako je istaknuo prijedlog je u skladu sa Mišljenjem Evropske komisije, rezolucijom Evropskog parlamenta, stavom Vlade SR Njemačke.

“Kroz predložene izmjene se provode sve presude Suda za ljudska prava iz Strazbura. To znači da svaki građanin ima pravo da se kandiduje i da bude biran. Brišu se etničke odrednice kod izbora za Predsjedništvo BiH, a uloga Doma naroda se svodi na jasno definisana i taksativno nabrojana pitanja od vitalnog interesa”, naio je Đonlagić.

Ocijenio je nedopustivim cementiranje etničkog koncepta kandidiranja i glasanja na izborima, što, dodao je,  nije u skladu sa presudama Suda iz Strazbura, koje su “naša međunarodna obaveza da bi krenuli dalje ka EU”.

“Dobro je da od danas znamo kakve prijedloge je ko dostavio i šta su ciljevi. I ako nekome do sada nije bilo jasno ko šta želi, od danas jeste! HDZ je otišao i korak dalje u etničkom cementiranju pa sada traži da se ime kandidata iz HDZ ugradi u Izborni zakon i Ustav BiH. Ovo što su predložili je ponovno rađanje “Herceg Bosne”, projekta koji je proglašen udruženim zločinačkim poduhvatom pred sudom u Hagu. Ovo ne smije i neće proći”, navodi se na web stranici DF-a.

Odredba o zabrani osuđenima za ratne zločine da budu birani odnosi se i na pravosnažne presude tim licima u BiH, regionu, ali i svijetu.

DF traži i da se nosioci političkih funkcija koji su tu bili od 2001. godine (više) ne mogu birati u članstvo u Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Ovaj organ obavezuje se da nabavi i elektronske skenere glasačkih listića.

Zahtijeva se i kvalitetno popunjavanje biračkih odbora putem javnih poziva. Primat za članstvo daje se studentima i nezaposlenima.

“1) Članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Predsjedništvo BiH), koji se neposredno biraju sa teritorije Federacije Bosne i Hercegovine, biraju birači upisani u Centralni birački spisak da glasuju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Birač upisan u Centralni birački spisak da glasuje u Federaciji Bosne i Hercegovine može glasovati samo za jednog kandidata.

Izabrana su ona dva kandidata koji dobiju najveći broj glasova među kandidatima, s tim da ne mogu biti izabrana oba kandidata iz reda istog konstitutivnog naroda, odnosno iz reda Ostalih.

(2) Člana Predsjedništva BiH, koji se neposredno bira sa teritorije Republike Srpske, biraju birači upisani u Centralni birački spisak da glasuju u Republici Srpskoj. Izabran je kandidat koji dobije najveći broj glasova.

(3) Mandat članova Predsjedništva BiH traje četiri godine”, stoji u jednoj od tačaka prijedloga promjene Izbornog zakona.

Predlaže se i da Dom naroda BiH umjesto 15 ima 21 delegata.

DF predlaže i uvođenje kategorije vanrednih izvora. Oni bi se održali u roku od 60 dana od dana donošenja te odluke.

Date su i detaljne ideje o izboru za Dom naroda Parlamenta entiteta F BiH.

Na ovom linku možete pročitati sve detalje prijedloga DF-a.