Dosad nema nijedna zaražena osoba u TK

U Službi za higijensko epidemiološku zaštitu Doma zdravlja “Dr. Mustafa Šehović” u Tuzli do sada nisu evidentirali nijednu osobu zaraženu koronavirusom, kazala je šefica te službe dr. Amerlina Mehičić.

Šalju ekipu koja uzima uzorak

Prema njenim riječima, do sada su se 22 osobe prijavile za testiranje zbog simptoma koji su ukazivali na moguću zarazu. Taj broj je dosta mali, ali nije bilo više poziva građana za testiranjem.

– Uglavnom je riječ o osobama koje su doputovale iz inostranstva ili onima s nekim simptomima epidemioloških bolesti, koje su u strahu od koronavirusa tražili testiranje. U takvim slučajevima, pacijentima šaljemo ekipu naših tehničara da im uzmu uzorak koji potom šalju u UKC na analizu. Do sada nismo imali nijedan slučaj zaraze – kaže dr. Mehičić.

Tuzlanskom kantonu još nije zabilježen nijedan slučaj zaraze, mada je u izolaciji i pod posebnom pažnjom više od 5.000 osoba. U Domu zdravlja “Dr. Mustafa Šehović”, najvećem na području TK, otvorene su četiri telefonske linije putem kojih građani mogu dobiti informacije vezane uz pandemiju.

Svakim danom do 19 sati građanima su na raspolaganju telefoni: (035) 368 427, 368 428, 286 366 (svi do 19 sati), te 286 153 (do 15 sati), a poslije tog vremena može se zvati Služba hitne medicinske pomoći na broj 124.

Zašto nema dovoljno testova

Mnoge građane zanima zašto se po ličnoj želji ne mogu podvrgnuti testiranju na koronavirus.

– Nema dovoljno testova, a zašto ih nema, to je pitanje izvan naše nadležnosti i mogu odgovoriti dužnosnici na visokim položajima u TK i Federaciji BiH – rekla je dr. Mehičić.

Dnevni avaz