29/03/2024 8:50

Dvoje bh. državljana zaglavljeno na brodu u Australiji: Pozdravite nam BiH

Među 450 članova posade na njemačkom kruzeru “Artania”, usidrenom u luci “Freemantle” u Zapadnoj Australiji, nalazi se i dvoje državljana BiH – Sarajlija Adnan Žiga i izvjesna Maja iz Bosanske Gradiške. Iako su putnici s broda, njih skoro 850,  prije nekoliko dana evakuirani, a oni zaraženi odmah su smješteni u bolnicu, a zdravi otputovali kućama, brod već dvije sedmice odbija da isplovi iz luke, jer među posadom ima zaraženih koronavirusom.

– Dobro smo i ja i Maja i naše dvije kolegice iz Srbije i Crne Gore. Među putnicima je bilo dosta zaraženih i oni su svi, kako propisi nalažu, smješteni u bolnicu. Koliko znam, među posadom ima skoro 60 zaraženih, oni su smješteni u posebne kabine i o njima se brinu naši doktori. Mi, zdravi članovi posade, također smo izolirani u kabine u kojima su boravili gosti, imamo sve što treba i čekamo da prođe predviđeni period kako bismo napustili brod – kazao nam je jutros vrlo dobro raspoloženi Žiga.

Žiga: Na brodu imamo sve - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Inače, Adnan Žiga već četiri godine radi na kruzeru. Na “Artani” obavlja poslove supervizora u restoranu, kaže da mu je fino, da je kod njemačke kompanije koja je vlasnik broda obnavljao ugovor dva puta i da ima namjeru i dalje raditi isti posao. Nakon što napusti brod, kaže, otputovat će u Njemačku, gdje je sjedište njegove kompanije.

– Nisam se uplašio pandemije, ali se, naravno, i ja i svi mi pridržavamo mjera koje nas štite od zaraze. Na “Artaniju” sam se ukrcao 12. marta u Sidneju. Naravno, niko se nije nadao da će ovaj virus poremetiti putovanje, jer svako putovanje kruzerom je doživljaj, ne samo za putnike, već i za posadu, koja dolazi iz raznih krajeva svijeta. Malo mi je sada dosadno, ali ima internet, u kontaktu sam sa prijateljima, rodbinom i, naravno, s našim ambasadorom Mirzom Hajrićem, koji nas je kontaktirao – navodi Adnan.

Žiga: Pozdravite mi Sarajevo i cijelu BiH - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Nakon saznanja da je brod “Artania”, na kome je bilo dosta zaraženih i putnika i članova posade, usidren u luci “Freemantle” te da se među članovima posade nalazi dvoje bh. državljana, Ambasada BiH u Australiji, na čelu s ambasadorom Mirzom Hajrićem, učinila je sve kako bi s njima ostvarila kontakt i stavila im se na uslugu za sva pitanja i eventualnu pomoć .

– Ne žalim se, raspoložen sam, samo što mi nedostaje druženje, ali ovo je sve rizik posla. Pozdravite mi Sarajevo i cijelu BiH i hvala vam što ste me se sjetili – poručio je Adnan.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.