28/03/2024 16:37

Džaferović posjetio mjesto u Albaniji gdje živi veliki broj Bošnjaka

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je danas novinarima iz BiH koji prate njegovu službenu posjetu Albaniji, a nakon posjete Općini Shijak gdje živi veliki broj Bošnjaka, da život bez vlastitog identiteta znači veliku prazninu.

– Svaki čovjek ima pravo na svoj identitet te da iskaže ono što osjeća, a upravo je u tome veličina ljudi koji omoguće svakom čovjeku da iskaže svoj identitet. Preci Bošnjaka koji danas žive ovdje davno su došli u Albaniju, a dobro su se prilagodili toj zajednici – dodao je.

Ocijenio je da su oni lojalni građani države Albanije gdje žive, rade i obrazuju se, a poštuju ih sve vlasti Albanije što su dužnosnici te zemlje i prenijeli Džaferoviću tokom zvaničnih susreta.

– Oni su očuvali svoj identitet i svi govore bosanski jezik, nisu zaboravili svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu, domovinu svojih predaka što je velika stvar i oni zaslužuju da ih svaki zvaničnik koji dođe iz BiH u Albaniju posjeti i da im podršku – smatra Džaferović.

Bošnjaci do unazad nekoliko godina nisu imali status nacionalne manjine, ali taj status su dobili zahvaljujući albanskim vlastima, djelovanju bošnjačke zajednice te dužnosnika u BiH.

– To im pomaže da im život bude jednostavniji i lakši. Poručujem im da budu i dalje čestiti i pošteni građani Albanije, čuvaju svoj identitet i nikada ne zaborave domovinu naših predaka, našu prelijepu Bosnu i Hercegovinu – zaključio je Džaferović.

Počasni konzul Bosne i Hercegovine u Albaniji Fikret Klarić kazao je da u toj državi živi oko 10.000 Bošnjaka, a većina ih živi općini Shijak u tri sela Borak, Stari Borak i Kodžas, a u Albaniji Bošnjaci žive od 1865. godine.

Kako je Klarić ispričao, Bošnjaci su tada krenuli u Tursku u potrazi za boljim životom, jedan od brodića se pokvario u blizini Drača gdje su i ostali.

Posjeta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića mnogo im znači, a Klarić napominje da je Džaferović posjetio Albaniju 2004. godine kada je obavljao dužnost jednog od tri člana rukovodstva Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjedavajući Džaferović boravi u službenoj posjeti Republici Albaniji gdje se danas susreo s predsjednikom Ilirom Metom, premijerom Edijem Ramom, a sutra, drugog dana posjete, planiran je susret s predsjednikom Parlamenta Republike Albanije Gramozom Ruçijem i gradonačelnikom Tirane Erionom Veliajem.

Fena.ba

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.