Električna verzija Peugeota 308 bit će lansirana 2023.

Novi Peugeot 308 je jedan od najatraktivnijih modela u C segmentu. Daleko bolje izgleda od VW Golfa i sličnih modela, a u prodaju će krenuti uskoro, u pokušaju da se dokopa bestseler krune, slično 208-ici i 2008-ici, kojima je to uspjelo u odgovarajućim segmentima u januaru i februaru.

Francuska marka bi mogla da izvrši atak i na „električnu“ scenu. Po novom izvještaju, čisto električna verzija 308-ice će biti lansirana 2023., kao direktan rival Volkswagena ID.3.

Kada je riječ o platforma na kojoj će novi elektromobil počivati čini se da su u igri dvije glavne opcije.

Jedna je CMP arhitektura za male automobile koju koristi Citroen C4 i koja omogućava instalaciju čisto električnih pogona. Ipak, čini se malo vjerovatnim da se Peugeotove ambicije svode na proizvod kao što je C4.Nova e-VMP paltforma, koja je u suštini adaptacija EMP2 za baterijski pogonjena vozila, na kojoj leži novi 308, čini se mnogo vjerovatnijom solucijom. Nova platforma će debitovati s novom generacijom 3008, koja na scenu stupa 2023. i mogla bi biti iskorištena za električni 308. Očigledno, ništa nije definitivno potvrđeno u ovom trenutku.