EU: Bojkot izbora naredne godine – neprihvatljiv!

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini upozorila je da bi bojkot općih izbora naredne godine bio neprihvatljiv.

U kratkoj objavi na svom nalogu na Twitteru, iz Delegacije EU upoziorili su bh. političare da bi takav čin bio loš.

Pozvali su i da ne propuste priliku i da ove godine usvoje bitne reformske zakone.

Bojkotom izbora u nekoliko navrata zaprijetili su Milorad Dodik, ali i Dragan Čović.

Obojica smatraju da je Centralna izborna komisija “nelegitimna” i “nelegalna”.

Ranije su iz međunarodne zajednice – Delegacije EU u BiH, američke ambasade u Sarajevu, OHR-a, Misije OSCE u BiH… odgovarali da SNSD i/ili HDZ BiH mogu podnijeti tužbu sudu, ako smatraju da CIK nije izabrana u skladu s zakonom ili nezakonito radi.

No, ni Dodik ni Čović to nisu učinili.

Ipak, prijetnje bojkotom izbora obojica s vremena na vrijeme reaktueliziraju, češće u razgovorima s ambasadorima, nego u javnosti.

Međunarodna zajednica zahtijeva da se, mimo CIK-a i izbora naredne godine, ova godina, koja nije izborna, iskoristi za donošenje promjena zakona u pravosuđu (posebno da se izmijeni Zakon o VSTV-u), te usvoji novi zakon o javnim nabavkama.

Kako saznajemo u diplomatskim krugovima, sve aktivnosti na reformama blokirajo je Milorad Dodik.

“On je u 2006. godini i ne pomjera se odatle. Nikako ne prihvata da je ovo 2021. i da su se okolnosti bitno promijenile.

Sva naša nastojanja da ovu godinu iskoristimo za neophodne reforme, kako bi BiH nastavila svoj evropski put on je blokirao”, rečeno je za politicki.ba.