28/03/2024 13:08

EU proširuje listu sankcija, moguća meta i Balkan

Evropska unija uvest će novi set sankcija kojima će se kažnjavati države i pojedinci odgovorni za kršenje osnovnih ljudskih prava.

Ministri vanjskih poslova EU početkom ove sedmice prihvatili su prijedlog da se uradi set mjera, po uzoru na američki Magnjicki zakon, kojima će se na „crnoj listi“ Unije naći svi za koje se utvrdi da su odgovorni za sistemsko nepoštivanje ili gaženje prava čovjeka.

– Ovo je jasan dokaz da su nam ljudska prava jedan od temeljnih prioriteta, te da će to biti u samom vrhu mog mandata – objasnio je novinarima Jozep Borel (Josep Borell), novi šef evropske diplomatije (EEAS) i jedan od prvih potpredsjednika Evropske komisije.

Kako navode mediji, EEAS je dobio zadatak da definira pravni okvir za ove mjere. Prve sankcije po osnovu evropske verzije Magnjicki zakona očekuju se već u narednoj godini. Špekulira se da bi se Iran mogao naći na udaru zbog surovog obračuna s demonstrantima proteklih sedmica koji su protestirali protiv visokih cijena goriva. Amnesty International, globalna organizacija za zaštitu ljudskih prava, tvrdi da je iranska policija, tokom sukoba s demonstrantima, ubila 228 osoba.

No, kada stupi na snagu, evropski zakon za zaštitu ljudskih prava odnosit će se na sve države i pojedince.

Mediji prenose da je primarni cilj sankcioniranje pojedinaca, a tek poslije toga, država u kojima se ne poštuju ljudska prava. Iako se špekulira da su na meti prvenstveno azijske i afričke diktature, ne isključuje se mogućnost da se na „crnoj listi“ nađu i pojedinci iz Evrope. U tom kontekstu spominju se Bjelorusija, u prvom redu, ali i pojedinci i države sa zapadnog Balkana, uključujući Bosnu i Hercegovinu, ali mnogo više Srbiju.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.