Forto: Zatvaranje je samo ovaj vikend, ako se pogorša situacija donijet ćemo još oštrije mjere

Kanton Sarajevo ide u “lockdown” tokom vikenda. Bit će zatvoreni svi poslovni subjekti, osim onih koji prodaju hranu i piće, benzinske pumpe, apoteke, potvrdio je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

– Imajući u vidu epidemiološku situaciju u KS, Vlada KS danas je zajedno zasjedala sa Kriznim štabom KS. Razmatrali smo neke od najnovijih informacija koje je struka donijela na taj sastanak – kazao je Forto.

– Novi soj koronavirusa koji je trenutno rasprostranjen je puno agresivniji i brže razvija kliničke slike od onoga na koji smo navikli u prvom dijelu pandemije. Bolnički kapaciteti su skoro popunjeni i naš zdravstveni sistem je na granici, i ako se ovakav rast nastavi neće moći da zbrinjava ni one sa lakšom kliničkom slikom. Zbog toga smo odlučili da ne radimo samo neke mjere u medicinskom sektoru – rekao je Forto.

Sportski događaji

– Nastavit ćemo jako sprovođenje mjera u radnim danima koji dolaze do vikenda, a za vikend od osam sati do ponedjeljka do 7 sati ujutru zatvaramo sve pravne subjekte. Svi će biti zatvoreni osim onih koji prodaju hranu i piće, benzinske pumpe, apoteke, javni prijevoz… – rekao je Forto.

Ipak, moći će se održavati sportski događaji bez publike samo na otvorenom, precizirao je Forto.

– Ovo radimo  zato što nam je struka rekla da su vikendi najveća žarišta i  kada ide najagresivnije širenje. Ovo radimo samo za ovaj vikend. Pratimo situaciju iz dana u dan. Ako se pogorša situacija morat ćemo ići sa još oštrijim mjerama – naglasio je Forto.