Foto: Predsjednik Sabora RH u posjeti Tuzli

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko sa delegacijom je u ponedjeljak posjetio Općinu Tuzla gdje se sastao sa općinskim načelnikom Jasminom Imamovićem, predsjedavajućim Općinskog vijeća Tuzla Jozom Nišandžićem, zamjenicom predsjedavajućeg Nadom Mladinom, te predsjednicima Klubova vijećnika u Općinskom vijeću.

Načelnik Imamović je istakao da je čast ugostiti tako važnu delegaciju: ˝Ovo je još jedna potvrda našeg prijateljstva. Ja sam se u ime građana Tuzle zahvalio za korektan, prijateljski odnos naroda i vlasti Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini koji se ogleda u konkretnom predlaganju da naša zemlja uđe u Europsku uniju po blažim kriterijima od onih kriterija koje je Hrvatska morala ispoštovati.

To je velika prijateljska gesta prijatelja koji vas dobro poznaju i koji tačno znaju da postoje neke opstrukcije za ulazak u EU, da građani BiH nisu krivi i da bi te opstrukcije prestale kada bi se BiH što prije primila u NATO i EU, kazao je načelnik Imamović i istakao da je poznato da Tuzla ima veliki broj prijateljskih gradova u Hrvatskoj. Također je kazao da je odnos prema Hrvatima na ovom području korektan.

˝Mi se držimo principa da svi građani imaju ista prava bez obzira koje su nacionalnosti. Mislim da je odnos prema Hrvatima isti kao i odnos prema Bošnjacima i Srbima i tu se radi o jednoj sinergiji˝, istakao je Imamović. Za predsjednika Sabora RH, Bosna i Hercegovina nije samo partner i susjed, nego i više od toga.

˝Tu smo da razgovaramo, da vodimo dijalog, da razmjenjujemo iskustva. Svaki dolazak u BiH, bez obzira je li to Tuzla, Sarajevo, Mostar ili Banja Luka jeste dolazak u BiH. Zagovarati ćemo interese BiH u skladu sa našim željama i potrebama da se BiH izgrađuje kao funkcionalna, demokratska država u standardima koji vrijede za zemlje EU. To smo potvrdili i ovdje u Tuzli˝, kazao je Leko.

Napomenuo je da ova posjeta nema veze sa skorim izborima u našoj zemlji.

˝To je samo pitanje BiH. Mi smo tu da širimo prijateljske odnose, razumijevanje, dijalog˝, naglasio je.

{gallery}hdelegacija{/gallery}

Foto: Ahmet Bajrić Blicko/Danas.info