29/03/2024 16:00

Fotografije – svjedoci genocida: Mnoga djeca iz Potočara deportovana bez roditelja

“Dok se čekao na red da uđe u bazu, ja sam utrčao u jedan od autobusa, sjeo pored starije žene i zamolio je da mi, ako ima, da šamiju što je ona i učinila. Povezao sam glavu šamijom i kad je vojnik ušao da provjeri da slučajno u autobusu nema neki novinar, nije me primjetio“.

Piše: Almasa Hadžić

Foto: Ahmet Bajrić Blicko

Sedmoricu iscrpljenih, gladnih, isprepadanih dječaka, fotoreporter Ahmet Bajrić Blicko, snimio je u NATO bazi na Dubravama kod Tuzle u danu nakon što su izbjegli Karadžićevim i Mladićevim ubicama u Srebrenici.

Neki su, kako svjedoči fotografija, sjedili a neki ležali pored jedne od srebreničkih majki za koju se u vrijeme kada je nastao snimak, nije znalo da li se radi o majci nekog od njih ili su, jednostavno, samo potražili zaštitu blizine ove žene.

„U ovom momentu ne mogu se sjetiti da li je to bio 13 ili 14 juli. Znam da je padala noć i da UNPROFOR nije dozvoljavao novinarima ni fotoreporterima da prođu kapiju baze u koju su, autobusima, iz Kladnja dovožene žene i djeca koji su deportovani iz Potočara.

Dok se čekao na red da uđe u bazu, ja sam utrčao u jedan od autobusa, sjeo pored starije žene i zamolio je da mi, ako ima, da šamiju što je ona i učinila. Povezao sam glavu šamijom i kad je vojnik ušao da provjeri da slučajno u autobusu nema neki novinar, nije me primjetio“, prisjeća se Bajrić.

Čim je počelo iskrcavanje deportovanih, pored žičane ograde, kaže,  ugledao je ženu oko koje je bilo okupljeno sedam dječaka.

Fotografisao ih je i, u brzini, uradio još desetak snimaka haosa koji je vladao u bazi, nakon čega su ga primjetili vojnici UNPROFOR-a i odmah ga izbacili preko kapije.

„Kad su me izgonili, nekoliko desetina okupljenih kolega fotoreportera i novinara, kojima nisu dali da uđu unutar kruga baze, počeli su aplaudirati. Bilo im je drago što je bar nekom uspjelo da uđe u bazu. Na svu sreću, nisu mi uzeli snimke“, priča nam Bajrić.

Dječaci sa fotografije nastale u krugu NATO baze na Dubravama u julu 1995. godine, danas su, vjerovatno, ostvareni, porodični ljudi, sa završenim školama, fakultetima.
Fotoreporter Bajrić, pak, kaže da bi volio znati gdje su danas ova nekadašnja djeca, kako i gdje žive, jesu li njihovi roditelji, rođaci, prijatelji preživjeli genocid…

Politički.ba

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.