28/03/2024 18:41

Francuska počinje s ublažavanjem mjera lockdowna u tri faze

Francuska će započeti s ublažavanjem mjera lockdowna uvedenog zbog širenja koronavirusa, te je najavljeno da će se taj postupak provoditi u tri faze kako bi se izbjegla nova pojava pandemije, potvrdila je Vlada u nedjelju.

U utorak će se predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) obratiti naciji o situaciji s koronavirusom i moguće je da će najaviti djelomično ublažavanje ograničenja koja su na snazi od 30. oktobra.

– Makron će dati prognoze za sljedećih nekoliko sedmica, posebno o tome kako da prilagodimo našu strategiju. U pitanju je prilagođavanje pravila lockdowna kako se zdravstvena situacija poboljšava, a istovremeno da se izbjegle novi val pandemije – kazao je glasnogovornik Vlade Gabriel Atal (Attal) za “Le Journal Du Dimanche”.

Pojasnio je da bi se ublažavanje mjera moglo dogoditi u tri faze s obzirom na zdravstvenu situaciju i rizike za ekonomiju. Prvi korak trebao bi se dogoditi 1. decembra, drugi tokom božićnih praznika pred kraj godine, a zatim treća faza ublažavanja trebala bi uslijediti u januaru 2021. godine.

Makron je kazao da će drugo nacionalno zatvaranje (lockdown) Francuske, koje je počelo 30. oktobra, trajati najmanje četiri sedmice, a ono uključuje zatvaranje trgovina, restorana i barova, javio je Reuters.

No, s nedavnim podacima koji pokazuju kako je Francuska na putu da zaustavi nagli porast broja oboljelih od koronavirusa, Vlada je pod pritiskom trgovina i kompanija da ublaži ograničenja uoči božićne sezone kupovine, kada mnogi trgovci ostvaruju veći dio godišnjeg prometa.

– Obavezali smo se da ćemo trgovcima omogućiti ponovno otvaranje trgovina oko 1. decembra ako se zdravstvena situacija popravi, a čini se da jeste – naveo je Atal, dodajući da će barovi i restorani, međutim, i dalje raditi po ograničenjima.

Ministar zdravstva Francuske Olivije Veran (Olivier) kazao je da će ta država dobiti bitku protiv koronavirusa, ali to je borba koja će potrajati, upozoravajući da zatvaranje još nije gotovo.

Broj novih infekcija koronavirusom u Francuskoj porastao je u subotu za 17.881, što je manje od 22.882 zabilježenih u petak, dok je broj hospitaliziranih osoba peti dan zaredom opao i sada je 31.365 osoba na bolničkom liječenju.

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.