28/03/2024 22:06

Hafiz Hasib Mimić, jedan od najmlađih imama: Ljubav prema vjeri i Kur’anu seže još od djetinjstva

Svaka od devet gradskih, visočkih džamija ima svoju posebnu priču, pa je takav slučaj i sa Hadži Hasanovom džamijom, koja pored ovog imena, ima još dva – Saračica i Ženska džamija.

Sagrađena je u 17. stoljeću u srcu visočkih mahala, a pored nje se nalazi i turbe. Interesantna priča kaže da je tokom velikog požara – jangije 1911. godine, kada je izgorjela kompletna visočka čaršija, Hadži Hasanova džamija ostala netaknuta.

Ostvarenje cilja

U njoj se već dugi niz godina uče ženske mukabele tokom ramazana, a već nekoliko godina džematlije predvodi jedan od najmlađih imama, hafiz Hasib Mimić.

– Sa 20 godina sam postao imam u ovoj predivnoj džamiji, a prije toga, zahvaljujući Allahu obavio sam i hadždž sa svojim babom, a postao sam i hafiz. Moja ljubav prema Islamu, vjeri, džamiji i Kur’anu seže još iz djetinjstva, kada se i rodila želja za izučavanjem Kur’ana i Kur’anske znanosti. – priča nam hafiz Mimić.

S učenjem Kur’ana napamet je počeo pred upis u medresu, kroz medresu je nastavio, da bi u četvrtom razredu završio hifz, a sa 19 godina postao hafiz.

– Iako djeluje teško, ništa nije teško kad se voli. Bilo je prepreka, ali ih ima na svakom putu do ostvarenja cilja, bitno je biti uporan, i važan je kvalitet, a ne kvantitet – kazuje Mimić.

Pored ove visočke džamije, u tri navrata je bio na službi u bošnjačkim džematima u dijaspori, dva puta u Belgiji i jednom u Austriji.

Džamija sagrađena u 17. stoljeću

– Naši ljudi vani zbog posla i obaveza najviše vremena u džematima provode vikendom, petkom, subotom i nedjeljom. Ti dani su predviđeni za druženja u džematima, mekteb za djecu i odrasle, predavanja, klanjanje namaza. Prošle godine sam tačno na početku pandemije otišao u Belgiju i nažalost sve vjerske obrede tokom ramazana smo obavljali online. – ispričao nam je Mimić.

Izmijenjena pravila

Drugi ramazan protiče u pandemiji, pa su tako izmijenjena i brojna pravila kojih ranije nije bilo.

– Održavamo distancu, pazimo na sve mjere koje su donijeli Muftiluk i nadležne institucije, i uz Allahovu pomoć se nadamo da će ova pandemija uskoro biti prošlost i da ćemo se vratiti normalnim životnim tokovima. – kazao nam je imam Hadži Hasanove džamije, hafiz Hasib Mimić.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.