28/03/2024 16:04

Hapšenja širom Srbije: Za pasoš, ličnu ili neki drugi EU dokument od 100 do 800 eura

Prema nalogu Tužilaštva za organizirani kriminal policija je uhapsila 20 pripadnika dvije organizirane kriminalne grupe.

Obje grupe se sumnjiče za izradu više od četiri hiljade lažnih javnih isprava država Evropske unije, koje su naplaćivali od 100 do 800 eura u zavisnosti od vrste dokumenata (pasoš, lična karta, vozačka dozvola…).

Jedna organizirana grupa je djelovala na području Beograda, a druga na području Kruševca, Kraljeva, Novog Pazara, Požarevca i drugih srbijanskih gradova.

U saopćenju srbijanskog tužilaštva navodi se kako se uhapšeni sumnjiče da su od juna 2018. do danas kao organizirana kriminalna grupa, po narudžbi zainteresiranih osoba, pravili lažne javne isprave: pasoše, lične karte, vozačke dozvole i slično, država članica Evropske unije.

Grupu koja je djelovala u Beogradu činilo je osam osoba.

– Postoje osnovi sumnje da su izradili oko 2.000 lažnih javnih isprava koje su naplaćivali po cijeni od 100 do 800 eura, u zavisnosti od vrste dokumenta – ističe se u saopćenju.

U saopćenju je navedeno i kako su prilikom pretresa na teritoriji Beograda pronađene dvije štamparije i veća količina već izrađenih javnih isprava. Druga kriminalna grupa, koja je djelovala na području Kruševca, Kraljeva, Novog Pazara, Požarevca i drugih gradova i mjesta i izrađivala lažne javne isprave u istu svrhu s tim što je to činila u unajmljenim prostorijama, navodi Tužilaštvo.

Sumnja se da je i ova 12-člana organizirana kriminalna grupa izradila više od 2.000 dokumenata, s tim što je njihova početna cijena za izradu lažnih javnih isprava bila od 300 do 800 eura po dokumentu.

Nakon saslušanja osumnjičenih tužilac za organizirani kriminal donijet će odluku o daljnjem toku krivičnog postupka, napomenulo je ovo tužilaštvo.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.