29/03/2024 6:52

Hoće li poplave u Tuzli postati nova svakodnevica?

Svaka jača kiša u pojedinim tuzlanskim naseljima izazove poplave i nanese velike štete. Poplavljeni domovi, poljoprivredna zemljišta i uništeni mostovi postaju sastavni dio života u ovom kantonu. Hoće li se Tuzlaci, kao i na pandemiju koronavirusa, morati navići na novu svakodnevicu i kada su u pitanju poplave?! Petočlanoj porodici Mrkaljević iz Tuzle nedavna poplava je uništila sve što su godinama sticali. To je već treći put od 2006. godine da ostaju bez ičega, pričaju nam u suzama i strahu.

„Samo renoviram, malo okrečim i vratim se i opet doživljavam jedno te isto. Evo ovo sad je bila totalna šteta. Otišlo je u prizemlje, sve je odnijelo. I potporni zid je srušen“, rekao je Mirsad Mrkaljević. „Nismo mogli ovuda da izađemo. Došla nam je Civilna zaštita i vatrogasci. Nnisu smjeli ovdje da siđu.

Moj muž je i jetrvu izvlačio, i njeno dijete i mene“, dodala je Samila Mrkaljević. I ovog puta, poput mnogih ranijih, spas su im bili humani građani koji im doniraju odjeću, hranu i namještaj. Da od nadležnih nema mnogo pomoći svjedoči i Srebreničanin Dževad iz kolektivnog naselja Mihatovići, koji je, nakon udara groma nedavno, ostao bez jedinih prihoda. Na mjestu gdje je bila štala ostalo je samo zgarište. „Ovdje sam imao mašinu za baliranje sijena, traktor, imao sam prateće opreme i još drugih stvari, alata za poljoprivredu“, istakao je Dževad Smajlović.

Ni do Dževada još niko od nadležnih nije došao i ponudio bilo kakvu pomoć, a kaže, nada se tome svaki dan. Sve što je dobio je policijski zapisnik. Dok građani strahuju tokom svakih većih padavina i očekuju konkretnija i trajnija rješenja, izjave sa lokalnog nivoa da šahtovi nisu projektovani za toliku količinu vode, ne ohrabruju Slavko Stjepić, načelnik Štaba civilne zaštite Grada Tuzla smatra kako je nemoguće izbjeći štete u ovakvim vremenskim uslovima. “Nažalost, čini mi se da ćemo morati da se naviknemo da to postaje naša svakodnevnica“, objasnio je Stjepić za BHRT. Izgleda da pandemija nije jedino što građani trebaju prihvatiti kao svakodnevnicu. Kako će to podnijeti porodica koja nema osposobljen sprat za život?

Iz Kantonalne uprave civilne zaštite ne smatraju da se ne može iznaći trajno rješenje. Direktor Zoran Jovanović nam je potvrdio da su u pripremi prijedlozi mjera, na zahtjev Kantonalne vlade. Neke od najznačajnijih su rad na planskoj regulaciji korita potoka i rijeka, te rigoroznije kazne pojedincima za bacanje smeća. Da li su milioni kojima su plaćene posljedice mogli davno biti uloženi u rješavanje uzroka?

Do kada će građani biti prepušteni samo humanosti drugih, dok oni koje su birali za predstavnike posmatraju agoniju? Odgovore na ova pitanja ne zna niko u Tuzli.

BHRT

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.