Vjeruje se da je crno-bijelo štene, po imenu Saru, staro dvije sedmice, bilo lutalica koje pripada leglu u susjedstvu Taman Lestari Putra, gdje je oteto 16. septembra.

Nakon što je uhvatio majušnog psa, divlji majmun pobjegao je na vrh stuba za struju. Mještani su tvrdili da je majmun bio dio bande za koju se zna da krade hranu iz kuća, a nakon što su vidjeli da je Saru postao žrtva majmunovih lopovskih navika, stanovnici su počeli sumnjati da su majmuni odgovorni i za nestanak drugih mačaka i pasa u tom području, piše Unilad.

Građani su tri dana pokušavali spasiti Sarua, a jedan od njih, Cherry Lew Yee Lee, stalno je putovao sa susjedima u područje gdje je majmun posljednji put primijećen.

Majmun je pak bježao duž električnih vodova, ali se ubrzo vratio kako bi pronašao hranu držeći psa u naručju. Trećeg dana stanovnici su uspjeli uplašiti majmuna gađajući ga malim kamenjem i granama sve dok štene nije ispustio u grmlje ispod i pobjegao u obližnje drveće.

Štene je, prema izjavama građana, izgledalo umorno, a majmun nije djelovao kao da je povrijeđen.

– Majmun je samo držao štene dok se kretao. Izgledalo je kao da se prema štenetu odnosi kao prema prijatelju ili prema bebi, bilo je vrlo čudno. Međutim, i dalje smo morali spasiti jadnog psa jer se činilo da je gladovao – rekao je svjedok.

Nakon što je pas spašen, mještani su ga pregledali i dali mu malo hrane prije nego što je usvojen u novi dom.

Majmuni se pokazuju kao stalni problem malezijske vlade, koja navodno prima prosječno 3.800 pritužbi javnosti na životinje širom zemlje svake godine.