Mjesto okupljanja je plato ispred Univerzitetske sportske dvorane u 10 sati, a zatim je planirano pjašečenje prema Bosanskom kulturnom centru u Tuzli, gdje će se u to vrijeme održavati sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona.

Osnovni zahtjevi studenata su prijenos četiri predmeta u narednu akademsku godinu i rješavanje pitanja statusa imatrikulanata.

– Na Medicinskom i Farmaceutskom fakultetu studenti su potpisivali peticiju o prijenosu četiri predmeta i samo na ta dva fakulteta skupljeno je više od 2.000 potpisa. Taj zahtjev imali smo od vijeća studenata i drugih fakulteta. Mnoge naše kolege smatraju da im je akademska godina 2020/2021. čak i teža nego ona prethodna, zbog načina odvijanja nastave i neizvjesnosti – kaže Amila Omersoftić predsjednica SPUT-a.

Kada je u pitanju status imatrikulanata, ona dodaje da je potrebna samo jedna tehnička izmjena u kantonalnog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, koji je na dnevnom redu Skupštine zakazane za naredni ponedjeljak.

– Kako su sada formulirane izmjene zakona postoji mogućnost da će studenti koju provedu godinu u statusu imatrikulanta morati obnoviti godinu, a onda i polagati dodatne ispite ukoliko je došlo do izmjena nastavnog plana i programa. Mi samo tražimo da se ta mogućnost definitivno ukine – pojašnjava Omersoftić.

Studenti u TK dovedeni su pred praktično pred svršen čin jer naredna akademska godina počinje 4. oktobra, što znači da je sjednica u ponedjeljak posljednja šansa da se nešto promijeni.