Ilijaz Džanić plivanjem proslavio 69. rođendan

BOSANSKA GRADIŠKA Penzioner zatvorio sezonu kupanja na Savi

Pola godine provodi u hladnoj Švedskoj, drugu polovinu u svojoj Bosanskoj Gradišci i kaže da mu je Sava i krajem septembra topla i ugodna za kupanje

Ilijaz Džanić iz Bosanske Gradiške kupanjem na rijeci Savi obilježio je 69. rođendan. Ilijaz priznaje da mu je ovo, nakon šezdeset godina kupanja na Savi, najkasnije plivanje u rijeci u toku godine.

 Najljepša rijeka

Iako je 21. septembar, izašao je iz Save i potvrdio da je voda veoma topla i ugodna za plivanje.

– Sava je topla i veoma čista. Uživao sam tokom ljeta, kupao sam se skoro svakodnevno. Već se 60 godina kupam u Savi i ona je za mene najljepša rijeka na svijetu – priznaje ovaj odvažni kupač.

lijaz Džanić pola godine provodi u hladnoj Švedskoj, drugu polovinu u svojoj Bosanskoj Gradišci. Penzioner je i kaže da mu je sada najpreče da je zdrav i da uživa.

– Bosanske rijeke i jezera, pa i majdani, pravi su biseri. Kada bi Šveđani imali tako nešto, oni bi to bolje cijenili. Sava je čista, i kupam se, i lovim, i jedem ribu. Prije rata, nisam jeo savsku ribu, jer je imala neugodan miris, na naftu i fekalije – govori Ilijaz.

Posljednji savski kupač okupio je oko sebe desetak istomišljenika. Jedinu primjedbu daje na neuređenost obale, na kojoj ima dosta smeća, pogotovo stakla i plastične ambalaže.

Povesti računa

– Svi mi, i kupači i ribolovci, a i ekolozi i ostali građani, moramo povesti računa da uredimo barem kilometar savske obale – rekao je Džanić, zaljubljenik u Savu i svoju Bosansku Gradišku i rodne Dubrave.

Najbolja staza 

– Ribolovci kažu da je savska staza uzvodno od mosta najbolja u Evropi. Imamo i otok, kajakaše, brojne čamdžije, sve što ide uz rijeku. Još samo da je očistimo od smeća, gdje će nam biti kraj – kaže Džanić.

Dnevni Avaz