28/03/2024 16:11

Imenovani nosioci pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH imenovao je danas Vibora Vučića za sudiju Okružnog privrednog suda u Banjaluci.

Za sudiju Osnovnog suda u Banjaluci imenovana je Mirjana Radulović, dok su za sudije u osnovnim sudovima u Zvorniku i Bijeljini imenovane Selma Zećo i Cvijeta Sekulić.

Za dodatnog sudiju Osnovnog suda u Tesliću imenovana je Aleksandra Timotić-Ristić, saopćeno je iz VSTV-a.

Na nivou Federacije BiH, članovi Vijeća imenovali su Adnana Begića i Dajanu Baier-Ćehić za sudije Općinskog suda u Bihaću, te Ivanu Brajkovića i Šejlu Gušić za sudije Općinskog suda u Mostaru.

Aleksandra Kolašinac imenovana je na poziciju stručnog saradnika Općinskog suda u Sarajevu.

Za tužioca Tužilaštva BiH imenovana je Bojana Jolović, dok je za dodatnog sudiju Suda BiH izabran Branko Morait.

Pri donošenju odluka o imenovanju, VSTV BiH je, između ostalog, uzeo u obzir kriterije poput stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata, te stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri.

VSTV pri imenovanju primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost polova.

Novoimenovani nosioci pravosudnih funkcija stupit će na dužnost 1. decembra, osim dodatnog sudije Suda BiH koji će na dužnost stupiti 1. novembra.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.