Izgradnja ceste Neum – Stolac bit će završena u februaru 2022.

Izgradnja ceste Neum – Stolac u dužini 36,41 kilometar odvija se prema planiranoj dinamici, a završetak svih radova planiran je za februar 2022., potvrđeno je Feni iz preduzeća “Ceste Federacije BiH”.

Navode da su radovi na dionici Stari Neum – Broćanac u dužini 12 kilometara završeni, a trenutno se izvode radovi na dionici Broćanac – Prapratnica u dužini tri kilometra i dvije petlje Oskrušnica i Babin Do. Rok završetka tih radova je 1. juli 2021.

Također, očekuju da dionica Prapratnica – Hutovo u dužini 2,7 kilometara i tunel Žaba dužine 975 metara budu završeni do kraja oktobra 2020.

Radovi na dionici Stolovi – Drenovac u dužini 8,95 kilometara trebali bi biti okončani do kraja januara 2021.

Ugovoreni su i radovi na dionici Hutovo – Cerovica u dužini pet kilometara i Cerovica – Stolovi u dužini 4,95 kilometara, a rok završetka tih radova je 2. februar 2022.

Osim toga, neki od projekata koje “Ceste FBiH” trenutno izvodi ili su planirani za izvođenje u skladu s Planom aktivnosti za 2020. su nastavak izgradnje Južne obilaznice Mostara, izgradnja obilaznice Stoca, rekonstrukcija tunela Crnaja na dionici Konjic – Jablanica, rekonstrukcija tunela Jasen na dionici Jablanica – Prozor, rekonstrukcija ceste Posušje – Grude – Široki Brijeg, izgradnja obilaznice Gruda, izgradnja dijela obilaznice Ljubuškog, rekonstrukcija crne tačke ne sjevernom ulazu u Mostar itd.

Kada je riječ o izvođenju radova u doba pandemije COVID-19, napominju da se svi izvođači i svi učesnici u projektima koje implementira preduzeće “Ceste FBiH” strogo pridržavaju svih mjera i preporuka i provode sve preventivne mjere zahvaljujući kojima nisu imali slučajeva zaraze na gradilištima.

Dodaju da su se usljed zatvorenosti granica susretali s problemima nabavke i dostave materijala neophodnih za ciklus proizvodnje (npr. nabavka tečnih goriva, nabavka opreme za tunel Žaba, nabavka rezervnih djelova za postrojenja i strojeve angažovane na projektu itd.), ali ističu da su se izvođači uspješno snalazili u takvim okolnostima.

Dnevni avaz