28/03/2024 11:09

Kako da ti omrznu državu

Kada na čelu nogometne reprezentacije nemate selektora, kada borac ide u zatvor a političar ne… jedino čemu ste izloženi je da se počnete boriti protiv takve države.

Piše: Sead Numanović

Nogometni/Fudbalski savez opet nije izabrao selektora.

Poštedjet ćemo vas detalja tog cirkusa.

Tek, nešto najpopularnije u ovoj državi – fudbalska reprezentacija – nema svog prvog čovjeka.

U Srbiji i Hrvatskoj teče već vakcinacija protiv koronavirusa. U Bosni i Hercegovini se ništa konkretno ne zna po tom pitanju. (Istina, haos je i u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji, ali koga briga za to!).

Već postaje svakodnevica i iritirajuće dosadno padanje kojekakvih vlada. Sve je začinjeno transparentnom borbom za plijen i besprizornom bahatošću političara.

A tek o njihovim izjavama i postupcima da i ne govorimo.

Brojni političari bosanskih Srba, a sve više i bosanskih Hrvata specijalizirali su se za subverziju i rušenje svakog segmenta bh. državnosti.

Da!

Na sceni je kampanja koja za cilj ima da vam se ova država potpuno omrzne. Da vam se zgadi!

Ako već nije.

Pravosuđe je dozlaboga korumpirano i svesrdno potčinjeno šačici političara. To šta istaknuti tužioci, pa i sudije rade, nema ni u najbrutalnijim filmovima o mafiji.

Država koja ne garantira ni minimum pravde ne može se voljeti. Naprotiv!

U državi u kojoj čovjek koji ju je branio ode u zatvor zbog drva koje je posjekao u tuđoj šumi, a političari ne odgovaraju zbog – na primjer – uništavanja Aluminija, ne može se smatrati svojom.

I još gore od toga – pošto se za takvu državu nismo borili, sada nam se valja boriti protiv ove nakarade.

Sentiment je sve rašireniji.

I neodoljivo podsjeća na scenarij otcjepljenja Crne Gore od Srbije.

Vrhunac tog projekta bio je kada je Crna Gora napravila skandal u vezi s plasmanom predstavnika tadašnje zajedničke države na Eurosong. I tu su detalji nebitni, bitan je ishod. Crna Gora je odavno nezavisna država.

I nema ama baš ničega novoga u ovome što pišemo.

Uključujući i ponašanje bošnjačkih političara.

Neshvatljiva je lakomost kojom se oni međusobno obračunavaju. Nekad se povod i izmisli (sve češće!), samo da bi se dodatno prolivala krv.

Znaju oni da ih birači neće kazniti. Znaju i da im je pravosuđe potčinjeno. Tako da rade šta im je volja.

Institucije u kojima su na vlasti ili su u većini bošnjački politički elementi podjarmljene su privatnom interesu. Zato nema čak ni smislenih reakcija na stalno rastakanje države Bosne i Hercegovine. Kao da smo se pomirili s sudbinom da od ove zemlje nema ništa i samo čekamo da neko iz vana objavi da je gotovo.

Autor ovog teksta imao bi što-šta predložiti. Ali kome?

Evo samo jednog primjera: Kada su Srbija i Republika Srpska potpisale sporazum o izgradnji hidroelektrana u gornjem toku Drine, razaslali smo upite ko će od brojnih izabranih podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog toga.

To što odgovor nismo dobili i ne tangira nas.

Ali više nego brine to što takve akcije nije bilo.

Niti će je biti.

Politički.ba

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.