28/03/2024 20:49

Katolici u Tuzli dočekali Božić: Blagdan koji pjeva pjesmu mira, ljubavi i dobrote

Pripadnici katoličke vjeroispovijesti molitvom na usnama večeras su dočekali svoj veliki blagdan Božić.
Misu ponoćku u Franjevačkom samostanu “Svetih apostola Petra i Pavla” predvodio je tuzlanski gvardijan fra Željko Nikolić, koji je kazao da vjernici noćas slave najznačajniji datum ljudske historije.

Tuzlanski gvardijan Željko Nikolić u svojoj propovijedi je naveo da za Kršćane postoji noć u godini kada su posebno radosni i veseli. Tu noć, kako je kazao, rado čekaju i za nju se dugo spremaju, a mnogi iz dalekog svijeta se zapute kako bi je dočekali skupa sa svojim najdražim.

“To je ova noć kada slavimo rođendan našega Spasitelja, kada slavimo najznačajniji datum ljudske historije, kada je veliki Bog postao malo dijete i rodio se za naše spasenje”, kazao je tuzlanski gvardijan.

Nikolić je ukazao na to da Božić nije nikakva priča iz bajke, niti mit, nego dokazana istina kojoj su vjerovali i danas vjeruju najveće glave i najveći umovi ljudskog roda kroz historiju.

“Budimo ponosni i radosni što se nalazimo i mi u takvom društvu. Svako od nas ima i slavi svoj rođendan, mnogi znameniti ljudi, državnici, kraljevi, učenjaci, velike zvijezde slave svoje rođendane, ali ni prema jednom rođendanu nismo toliko oduševljeni i radosni kao o rođendanu Isusa, sina Božijega. Zaista, noć Isusovog rođenja mora potresti i ganuti svakoga. Božić je toliko snažna svetkovina da prema njemu ne može niko ostati ravnodušan, pa makar bio i ateist. I oni vjernici koji su se skoro posve odmetnuli od crkve ne mogu odoljeti ovoj svetoj noći, a da ne dođu u crkvu”, istakao je Nikolić.

U svojoj propovijedi Nikolić je analizirao Božić u današnje vrijeme, kazavši da se previše troši na vanjske svečanosti, kao što su kićenje ulica, domova, trgovina…

“Vanjske svečanosti jesu dobre, korisne i lijepe ali samo onda ako time iskazujemo pravu ljubav i pravu vjeru prema novorođenom kralju Isusu Kristu. Ako ništa ne osjećamo prema novorođenom Isusu i ako godinama nemamo skoro nikakve veze s Bogom i sa crkvom, onda je vanjska svečanost samo trošenje vremena i novca, to je gluma. Za mnoge je ova noć samo noć profanog veselja, noć dijeljenja i primanja darova i čestitki, noć troškova i uživanja. Ako je samo to svrha i cilj, onda to nije pravi Božić. I što se više Božić slavi više na vanjski način, sve više se gubi njegov vjerski značaj”, naveo je Nikolić.

Tuzlanski gvardijan je kazao da nema Božića bez radosti, mira i pomirenja.

“Na žalost mnogo će ove noći doći u crkvu, a da se nisu pomirili ni s Bogom ni s ljudima. I oni će se veseliti, radovati, pjevati i igrati, ali će u duši biti prazni jer nisu u dobrim odnosima sa svim ljudima. Čini mi se da danas nema prečeg i važnijeg posla na svijetu nego stvarati mir: mir u sebi, u svojoj porodici, sa svojim komšijama, kolegama, s narodom i narodima”, kazao je Nikolić.

Naveo je da su svijetu potrebne škole, bolnice, tehnika i industrija, ali je ipak najpotrebniji mir. Istakao je i to da je riječima nemoguće izraziti koliko je tehnika napredovala od Isusovog rođenja do danas, ali je tužno i žalosno što sa njenim rastom nije rasla i vjera u ljudskim srcima.

“Čovjek je danas više nego ikad postao moćan i ohol. Rodio se radio, rodila se televizija, rodila se atomska energija, putujemo na Mjesec, planiramo šetnje po svemiru i gomilamo ogromne troškove dok oko nas sirotinja rađa sirotinju. Industrija iz dana u dan napreduje, ali ne uvijek da čovjeku olakša život, nego da mu skrati život. Božić pjeva pjesmu mira, a ratna industrija i dalje gomila oružje. Kada će iz tih neljudskih dimnjaka prestati sukljati dim što miriše po grobovima”, istakao je Nikolić.

Nastavio je da mir želi dijete u igri, otac i majka u kući, ali i građani i svi narodi svijeta.

“Ali, uprkos tome, još uvijek kao da barut miriše, grobovi se otvaraju, ratovi ne prestaju zavijati ljude u crninu. Dokle će svijet tako? Sve dotle dok ovaj svijet ne shvati i prizna kako je ovo malo novorođeno dijete u jaslama iznad svih naših otkrića i kula babilonskih”, potcrtao je Nikolić.

Na kraju večerašnje mise ponoćke Nikolić je okupljenim vjernicima poželio da svi budu sretni, da druge usrećuju, ali i da svi budu u miru i s Bogom i ljudima te da taj mir šire gdje god stupe svojom nogom.

To će, kako je dodao, Isusu Kristu biti draže i važnije nego sve ostalo, nego hiljade nakićenih borova sa stotinama sijalica i natrpanih stolova.

Tuzlanski vjernici nakon mise ponoćke odlaze svojim domovima kako bi uz svoje najbliže proslavili ponovno rođenje Isusa Krista.

TEKST: KLIX.BA

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.