29/03/2024 3:14

Klub zastupnika SDA: Smjenom direktora škola budžet TK bit će oštećen za dva miliona KM

Klub zastupnika SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona danas je upozorio da će kanton pretrpjeti štetu od oko dva miliona maraka ukoliko budu usvojeni amandmani na izmjene kantonalnih zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju.

Podsjećamo, zastupnik PDA u Skupštini TK Mirsad Bečić predao je amandman za izmjene Zakona o osnovnom obrazovanju i odgoju, a nezavisni zastupnik Smajo Mandžić amandman na izmjene Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju TK. Oni u svojim amandmanima traže da usvajanjem izmjena spomenutih zakona prestane mandat svim stalnim školskim odborima, kao i svim direktorima osnovnih i srednjih škola u TK.

– Prvi put se smjene direktora škola vrše na ovaj način. U podnesenim amandmanima navodi se da će im mandat prestati po “sili zakona”, a za navedene izmjene nema niti jedna rečenica obrazloženja – kaže Midhat Čaušević, zastupnik SDA u Skupštini TK.

On upozorava da će veliki broj direktora podnijeti tužbe jer im je ostao veći dio mandata na koji su legalno izabrani.

– Oko 80 direktora ima ugovore o radu na neodređeno i njima je ostalo 30 mjeseci mandata. Ukoliko budu smijenjeni i podnesu tužbe, imaju pravo na 400 KM mjesečno razlike plaće i to ukupno iznosi 1,2 miliona KM, bez sudskih troškova. Dalje, 14 direktora ima ugovore na određeno i oni će u slučaju smjene na biro za zapošljavanje. Oni imaju pravo na plaću i doprinose, pa ukoliko tuže, to je oko 2.200 KM mjesečno, što će ukupno iznositi 966 hiljada KM. Sve zajedno, imamo oko dva miliona KM potencijalne štete po budžet TK – kaže Čaušević.

Šteta neće, dodaje on, biti samo finansijske prirode.

– Kada se oko 100 direktora vrati na svoja radnja mjesta, bez posla će ostati isto toliko nastavnika koji ih mijenjaju. Sve ovo se dešava jer nisu našli način da kroz zakonske ili podzakonske akte smijene nepodobne direktore. Da je to tako potvrdit će se i kada 21 direktor škola, koji je blizak vladajućoj garnituri, bude ponovno imenovan za vršioca dužnosti – zaključio je Čaušević.

Šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK Šekib Umihanić skrenuo je danas pažnju da je ova stranka prije više od mjesec predložila set mjera za borbu protiv pandemije, ali da od tada nije urađeno gotovo ništa.

– Formirano je koordinaciono tijelo, ali ono je po svom sastavu više političko, nego stručno. Najvažnije preporuke nisu ispoštovane. Nije zaposleno dodatno zdravstveno osoblje. Vjerovatno se čeka smjena menadžmenta zdravstvenih ustanova, da bi se onda pristupilo zapošljavanju po stranačkoj liniji. Također, mi da danas dobijemo 100.000 vakcina, nemamo plan vakcinacije, a to je nakon ovoliko vremena sramotno – rekao je Umihanić.

Skupština TK zasjeda sutra, a na dnevnom redu su oba zakona koja tretiraju obrazovanje u TK.

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.