Knjiga „Glasovi iz Srebrenice“ uručena predsjedniku Bidenu

A.Hadžić

Knjiga  „Glasovi iz  Srebrenice“ autora Hasana Hasanovića kustosa u Memorijalnom centru Potočari i profesorice s Univerziteta Denver Ann Petrila, uručena je lično predsjedniku SAD-a Joeu Bidenu.

Ovo nam je potvrdio sam Hasan Hasanović ne krijući zadovoljstvo što je ovo neoborivo svjedočenje o genocidu u Srebrenici stiglo u ruke prvog čovjeka SAD-a.

„Knjiga nosi ispisanu moju i posvetu profesorice Petrila. U posveti, uz izraze velikog poštovanja, zamolio sam predsjednika Bidena da posjeti Srebrenicu i Memorijalni centar u Potočarima.

I meni i Memorijalnom centru Potočari mnogo znači što je ova knjiga stigla do predsjednika Bidena“ kazao nam je Hasan Hasanović.

Inače, rad na knjizi „Glasovi iz Srebrenice“ trajao je oko pet godina.

Knjiga sadrži svjedočenja žrtava koje su u julu 1995. godine preživjele strijeljanje na nekoliko stratišta  u RS-u, zatim svjedočenja majki koji su izgubile svoje članove porodica.

Posebno poglavlje čine razgovori sa aktivistima za ljudska prava iz Srbije koji govore o srpskom nacionalizmu, o ulozi Slobodana Miloševića u agresiji na BiH 1992-1995. godine, genocidu u Srebrenici i njegovim posljedicama…

Knjiga „Glasovi iz Srebrenice“ zahvaljujući profesorici Petrila, već se našla u bibliotekama univerziteta širom Amerike i služi kao literatura za izučavanje genocida.

Univerzitet Denver na kome  Ann Petrila predaje nekoliko predmeta o genocidu, ima aktivnu saradnju sa Memorijalnim centrom Srebrenica-Potočari.

Politički.ba