29/03/2024 13:51

Kod Kalesije izvršena deminerska operacija

Komandant EUFOR-a general-major Rajnhard Trišak danas je sa ministrima civilnih poslova i odbrane BiH Ankicom Gudeljević i Sifetom Podžićem, te direktorom Centra za uklanjanje mina u BiH Sašom Obradovićem, prisustvovao deminerskoj operaciji nedaleko od Kalesije.

EUFOR-ov stručnjak za deminiranje i eksplozivna sredstva, pukovnik Markus Hajder objasnio je da je sistem deminiranja putem metode vraćanja zemljišta, koja se koristi da se od mina očisti 928 kilometara kvadratnih, koliko se procjenjuje da ih je preostalo u zemlji, brži od ranije korištenih strategija.

EUFOR-ova uloga u deminiranju je obučavanje i savjetovanje, a agencije iz BiH na teren šalju svoje ekspertske timove kako bi od mina očistili ugrožena područja, saopšteno je iz EUFOR-a.

Međunarodni donatori daju doprinos humanitarnom deminiranju u BiH tako što obezbjeđuju uređaje za detekciju i tešku mehanizaciju.

Međunarodni donatori daju doprinos humanitarnom deminiranju u BiH - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Ograničenja zbog pandemije kovid-19 znatno su otežala deminerske aktivnosti ove godine, a EUFOR planira da sa početkom nove školske godine u septembru ponovo aktivira Timove za obrazovanje o opasnostima od mina, navedeno je u saopštenju.

Trišak je izjavio da vraćanje zemljišta predstavlja budućnost uklanjanja i uništavanja starih mina i podržava trajni napredak ka bezbjednom okruženju.

– Ograničenja zbog kovida-19 spriječila su ove aktivnosti tokom nekoliko mjeseci, tako da ovaj nastavak deminerskih aktivnosti svima pokazuje pravac u kome se trebamo kretati – rekao je Trišak.

U BiH je trenutno aktivno 478 deminerskih projekata vraćanja zemljišta, a procjena je da je njima obuhvaćeno 182.000 mina. Primjenom ovog pristupa deminiranju skratiće se ukupno vrijeme potrebno za deminiranje, a finansijska sredstva koja stoje na raspolaganju biće efikasnije upotrebljena, navedeno je u saopćenju.

Dnevni avaz

 

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.