Krenuo je Marš mira (FOTO)

Almasa Hadžić

Foto: Ahmet Bajrić – Blicko

 

Učesnici ovogodišnjeg Marša mira jutros su iz Nezuka krenuli prema Potočarima, stazom dugom više od stotinu kilometara.

Na polasku, predsjednik Pododbora za organizaciju Marša Zulfo Salihović naglasio je da je broj učesnika veći od planiranih 2.500,  kao i da su među njima poštovaoci Srebrenice iz svih gradova Bosne i Hercegovine, ali i mnogi iz inostranstva.

„Među nama su građani iz cijele BiH, znatan broj ih je iz Srbije, posebno Sandžaka, zatim Turske, grupe mirovnjaka iz raznih evropskih zemalja, zatim mnogi Srebreničani koji su stigli iz SAD-a.

Ovo je naša borba protiv negiranja genocida i svih drugih zločina i ona pokazuje da, kako preživjele žrtve, tako i mlađe generacije njeguju kulturu sjećanja“, poručio je Salihović.

Tokom puta, na mnogim mjestima bit će održani historijski časovi vezano za događaje koji su pratili „kolonu smrti“ u julu 1995. godine, a prvi odmor učesnika Marša bit će u Liplju na prostoru općine Zvornik.

Među učesnicima Marša mira ove godine je izuzetno veliki broj mlađih ljudi.

Tako je sa svojim djedom na marš mira po drugi put krenuoDavud iz Doboja, dok je djevojčica Mirsada iz Srebrenice, skupa sa djedom Fadilom krenula na konju.

Učesnike Marša mira jutros su u Nezuku ispratili potpredsjednica Federacije Melika Mahmutbegović, premjer Vlade TK Kadrija Hodžić, zamjenik načelnika Srebrenice Hamdija Fejzić i mnogi predstavnici boračkih i drugih organizacija.

Kao i svake godine na usluzi učesnicima Marša su službe Hitne pomoći iz Tuzle i drugih gradova, kao i aktivisti Crvenog krsta/križa.

Marš mira trajat će tri dana, a dolazak učesnika u Potočare očekuje se 10. juna oko 18 sati.

Politički.ba