28/03/2024 19:06

Krivične prijave zbog oštećenja Starog grada u Stocu

Iz Pokreta za brigu o kulturnom naslijeđu Stoca oglasili su se saopćenjem za javnost, u kojem su najavili podnošenje krivične prijave zbog oštećenja stolačkog Starog grada, nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine.

Kako su naveli, krivične prijave će podnijeti protiv stolačkog župnika, don Rajka Markovića, potom načelnika općine Stolac Stjepana Boškovića kao i direktora Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa HNK-a, šefa Zemljišno-knjižnog ureda Suda u Čapljini te ostalih aktera.

– Prijavu protiv njih podnosimo zbog osnovane sumnje da čine organizovanu grupu, čiji su članovi, svaki u okviru svojih zaduženja unutar ove grupe, počinili različite radnje, prvenstveno one koje se odnose na zloupotrebu službenog položaja ili ovlasti, sa direktnim umišljajem da se otklone prepreke, odnosno da se stvori privid zakonitog postupanja, sprovede u djelo naum župnika Don Rajka Markovića, izgradnje križnog puta unutar Prve zone nacionalnog spomenika, kojim radnjama su oštetili nacionalni spomenik pod zaštitom države Bosne i Hercegovine, a sve sa ciljem njegove uzurpacije – navodi se u saopćenju.

Stari grad Stolac je nacionalni spomenik BiH - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Podsjetimo, u ponedjeljak su na području Starog grada Stolac otpočeli radovi na izgradnji „prve postaje križnog puta“, investitora Župe svetog Ilije proroka-Stolac, što je izazvalo burne reakcije u tom gradu, pogotovo Bošnjaka.

Iz Pokreta, ali i Inicijative za Stolac te drugih nevladinih organizacija su odmah reagirali prema nadležnim institucijama.

Kako nam je potvrđeno, danas su na terenu bili federalni inspektori koji su djelovali na osnovu zahtjeva brojnih udruženja za inspekcijskim nadzorom.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.