Lajčak odbrusio: Ako ne vjerujete EU, idite negdje drugo

“Stalno slušamo, ako vi ispunite svoje, i mi ćemo svoje. Promijenili smo ime države, promijenili smo Ustav. A EU nije ispunila svoje obećanje”.

16. Bratislava forum obilježen je i raspravama o odnosu Evropske unije prema zapadnom Balkanu.

Panelisti su: specijalni predstavnik EU za zapadni Balkan, Miroslav Lajčak, ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, njegov slovenački kolega Anže Logar, te šef makedonske diplomatije Bujar Osmani.

Kako je na svom Twitter nalogu objavio Samir Beharić,  koji (jedini) učestvuje na forumu iz Bosne i Hercegovine, on je Lajčaka upitao: “Zašto bi lideri zapadnog Balkana vjerovali obećanima iz EU, kada Unija nije ispunila svoje o ukidanju viza Kosovu”, ali i kada se ponovo preispituje otvaranje pregovora s Sjevernom Makedonijom o članstvu u EU, Lajčak mu je odbrusio:

“Ako ne vjerujete EU, idite negdje drugo”.

No, Lajčak je i sam podijelio frustraciju zbog EU.

“Ako nismo u stanju pokazat rezultate na zapadnom Balkanu, gdje ćemo”, navedeno je.

Osmani, pak, sa svoje strane nije krio nezadovoljstvo Unijom.

“Stalno slušamo, ako vi ispunite svoje, i mi ćemo svoje. Promijenili smo ime države, promijenili smo Ustav. A EU nije ispunila svoje obećanje”.

Dodao je i da je pitanje otvaranja pregovora EU s Sjevernom Makedonijom, “lakmus test kredibiliteta EU za cijelu zapadni Balkan”.

Zanimljiv je bio nastup šefa diplomatije  Hrvatske.

Suprotno stavovima EU, za njega Kina nije problem, već (može biti) i dio rješenja.

No, za njega je to bila usputna konstatacija. Akcenat svog istupa stavio je na to da je za Hrvatsku, kao državu EU koja se graniči s zapadnim Balkanom, “razvoj situacije u tom regionu od suštinskog značaja”.

Naravno, nije propustio priliku da pomene Bosnu i Hercegovinu i institira na kategoriji “konstitutivnosti naroda”.

“BiH jeste komplicirana. Ali, mora se poptivati Ustav i konstitutivnost njena tri naroda”, istakao je.

Politički.ba