28/03/2024 20:56

Ljudska prava za izbjeglice i migrante ne postoje ( FOTO )

Volonteri i migranti koji borave na platou ispred tuzlanske željezničke stanice obilježili su večeras Međunarodni dan migranata. Uvjeti u kojim već mjesecima borave migranti u Tuzli su ispod svakog ljudskog dostojanstva, a uprkos brojnim apelima vlast nije našla adekvatno rješenje za nevoljnike, odnosno nije ih sklonila s ulice.

-Ljudska prava za izbjeglice i migrante u Tuzli ne postoji. Da postoje ne bi bili na ulici, mi hranu i odjeću ne bi dijelili. Desetak metara od nas ljudi obavljaju fiziološke potrebe. Ovo je nehumano, nedopustivo za grad koji se u medijima predstavlja kao turistički, otvorenim, dobrodošlim za sve ljude – ističe volonter Senad Pirić.

U Tuzlu iz pravca Zvornika i Bratunca neprestano dolaze nove grupe migranata dok ima i onih koji se vraćaju iz Krajine u želji da ponovo odu u Srbiju.

– Ja respektujem ljude iz Tuzle. Ovdje sam šest mjeseci. Ja volim ljude iz Tuzle. Ovdje imam mnogo prijatelja koji mi pomažu, daju mi hranu. Sve je dobro, veoma dobro – kaže Bilal, migrant iz Pakistana.

Pred njima je još jedna noć puna neizvijesnosti. Na hladnom betonu su dočekali zimu. Hoće li i proljeće?

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.