28/03/2024 10:35

Majke Srebrenice nezadovoljne Tužilaštvom BiH (FOTO)

Umorne smo od preklinjanja tužilaca i sudija da urade nešto na pronalasku posmrtnih ostataka ubijenih.

 

Piše: A. Hadžić

Foto: A. Bajrić-Blicko

Majke Srebrenice i danas su u Tuzli  organizirale mirne proteste kako bi podsjetile na genocid izvršen nad  članovima njihovih porodica u julu 1995. godine.

Protestu je prisustvovao znatno manji broj majki zbog okolnosti uzrokovanih epidemijom korona virusa. Uglavnom,  na protest su stigle one koje žive u Tuzli i okolini, te jedan broj njih koje su tokom jutra doputovale iz Srebrenice.

„Zamolile smo mnoge koji redovno dolaze na proteste, da ovog 11. ostanu kući. Strah nas je da zbog grupisanja većeg broja žena ne bi došlo do zaraze koronavirusom, posebno što znamo da su mnoge od njih lošeg zdravstvenog stanja. Mnoge su to teška srca prihvatile.

Majke dolazak na protest smatraju nekim dugom prema svojim ubijenim, posebno što se godinama, poslije svakog protesta, okupimo u džamiji gdje prisustvujemo učenju hatma-dove našim ubijenim.

Ovoga puta to nećemo učiniti iz epidemioloških razloga“, kazala nam je Nura Begović potpredsjednica Udruženja „Žene Srebrenice“ koje već 25 godina organizira redovne mjesečne proteste u Tuzli.

Iako ih je na protestu učestvovalo samo neznatan broj, Srebreničanke ni danas nisu propustile priliku da izraze nezadovoljstvo radom Tužilaštva BiH.

„Umorne smo od upućivanja molbi Tužilaštvu BiH da procesuira odgovorne za genocid  nad našim najmilijim, a koji se mirno šeću po našoj zemlji, pa čak i po Srebrenici.

Umorne smo od preklinjanja tužilaca i sudija da urade nešto na pronalasku posmrtnih ostataka ubijenih.

Iz dana u dan smo sve više uvjerene da za to što tražimo i molimo nikoga nije briga.

Neka se niko ne pravda strahom od korone, jer su se ovako ponašali i prije korone“, ogorčena je Begović.

Napominje da sve više Srebreničanki umire, a da nisu ukopale posmrtne ostatke svoje djece.

Politički.ba

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.