Majke umiru, a da nisu ukopale bar jednu kost svojih ubijenih sinova

Srebreničanke su danas podsjetile da je i ono malo Bošnjaka koji žive u ovom tužnom gradiću nerjetko, što lično, što putem društvenih mreža, izloženo provokacijama od strane negatora genocida.

A. Hadžić
A. Bajrić-Blicko
Ni snijeg, ni niske temperature, nisu danas spriječile majke Srebrenice da mirnim protestom na Trgu žrtava genocida u Tuzli podsjete na 11. juli 1995. godine, dan kada je započeo zločin gencida nad više od 8.300 srebreničkih Bošnjaka.
Srebreničanke ni ovaj put nisu propustile priliku da upozore Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da se mnogi koji su učestvovali u ubistvu njihovih sinova još uvijek nalaze na slobodi, kao i da mnoge od majke nisu dočekale da za života pronađu posmrtne ostatke svoje djece.
„Svako malo čujemo da je neka od Srebrenkčanki, kojoj su poubijali svo potomstvo, umrla.
Mnoge od njih su 25 godina crkavale tražeći bar jednu kost nekog od svojih sinova, braće, muževa, kako bi ih ukopale u Memorijalnom centru, ali uzalud. Na sva naša pitanja nema odgovora od nadležnih institucija, posebno od Tužilaštva BiH“, kazala nam je Hajra Ćatić predsjednica Udruženja „Žene Srebrenice“.
Srebreničanke su danas podsjetile da je i ono malo Bošnjaka koji žive u ovom tužnom gradiću nerjetko, što lično, što putem društvenih mreža, izloženo provokacijama od strane negatora genocida, među kojima ima i onih koji su 1995. godine bili akteri masovnih strijeljanja njihovih sinova.
Posljednja provokacija desila se jučer, kada je na društvenoj mreži Facebook objavljena fotografija na kojoj je, pored ostalih, i lik aktuelnog načelnika Srebrenice Mladena Grujičića, a kojom se prijeti da će „ili u Srebrenici, ili u Brtuncu“ jedna ulica dobiti naziv „9. januar“.
„Oni mogu provocirati i prijetiti, ali ne mogu ukinuti sudske presude za genocid niti izbrisati svoju historijsku sramotu. Isto tako, ne mogu izbrisati ono šta piše u presudi Ustavnog suda BiH kojim je 9. januar, kao „dan RS“, preglašen neustavnim, a što zna i prizna cijeli svijet. Kad tad, u ovoj zemlji će se morati poštovati zakoni, a svaki pokušaj provokacije žrtava genocida pa i ovaj posljednji je izraz njihove nemoći.
Sve što ovakvi rade, rade u korist svoje sramote, ali i stvaranja netrpeljivosti i mržnje između Srba i Bošnjaka u Srebrenici“, poručile su danas Srebreničanke.
Politički.ba