Međunarodni sud pravde: Katar može osporiti restrikcije zračnog prostora

Međunarodni sud pravde podržao je Katar u sporu sa četiri arapske zemlje koje su mu prije više od tri godine nametnule zračnu blokadu.

Sud je u utorak je odbio žalbu Bahreina, Egipta, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata na odluku svjetskog organa za civilni aviosaobraćaj, koji je donio odluku u korist Katara u vezi suvereniteta nad zračnim prostorom, a tim povodom oglasila se i Ambasada Države Katar u Bosni i Hercegovini.

Iz Ambasade su rekli da Država Katar pozdravlja presudu Međunarodnog suda pravde kojom ima pravo da osporava restrikcije zračnog prostora koje su nametnule komšijske zemlje kod UN-ove zrakoplovne organizacije – Međunarodne uprave civilnog zrakoplovstva (ICAO).

Ministar prometa i komunikacija Države Katar Jassim Saif Ahmed Al-Sulaiti je izjavio:

– Pozdravljamo današnju odluku Međunarodnog suda pravde kojom će se države koje su nametnule blokadu konačno suočiti sa pravdom zbog kršenja međunarodnih vazduhoplovnih pravila. Uvjereni smo da će ICAO na kraju ove radnje proglasiti protivzakonitim. Ovo je posljednja u nizu presuda kojima se otkriva kako zemlje koje su nametnule blokadu kontinuirano ne poštuju međunarodno pravo i pravni postupak. Korak po korak, njihovi argumenti se uklanjaju, a pozicija Katara se opravdava.

Jassim Saif Ahmed Al-Sulaiti - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Od početka ilegalne blokade u junu 2017. godine, Katar je tvrdio da su države koje su nametnule blokadu postupile nezakonito i prekršile međunarodno pravo. Današnja presuda je najnovija u nizu međunarodnih presuda koje potvrđuju ovu poziciju i dokaze u korist Države Katar.

Odluka Katara da podnese zahtjev pred ICAO uslijedila je nakon ponovljenih pokušaja pregovora o sporazumnoj nagodbi koje su države koje su nametnule blokadu uporno odbacivale.

Dnevni avaz