19/04/2024 0:40

Meksiko očekuje snažan oporavak turizma u 2021.

Meksiko bi u 2021. moglo posjetiti 65 posto više stranih turista nego ove godine ako se situacija s koronavirusom smiri, procjenjuje ministarstvo turizma.

Pandemija je uticala na turizam širom svijeta, uključujući popularna meksička ljetovališta poput Cancuna i Los Cabosa. Ove godine Meksiko je posjetilo samo 25,9 miliona stranih turista, 42 posto manje nego 2019. godine.

“Optimistični” scenarij oporavka u 2021. predviđa čak 42,7 miliona stranih turista i oko 17,4 milijarde dolara prihoda, objavilo je u nedjelju ministarstvo turizma. „Konzervativni“ scenarij polazi od pretpostavke o 34,5 miliona stranih turista koji bi generirali 25,6 milijardi dolara prihoda. Prema „pesimističnoj“ prognozi Meksiko bi trebalo posjetititi 26,4 milijuna turista a prihodi bi trebali dosegnuti 13,8 milijardi dolara.

– Čak i u najgorem slučaju trend će biti pozitivan – stoji u saopćenju ministarstva turizma.

Koronakriza gurnula je meksičku privredu u najdublju recesiju u posljednjih nekoliko godina, prouzročivši pad aktivnosti za nekih 8,7 do 9,3 posto, prema procjenama središnje banke.

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.