Merkel traži da sva skijališta u Evropi ostanu zatvorena, Austrija se oštro protivi

Njemačka traži da alpske zemlje još uvijek ne otvaraju svoja skijališta kako bi borba protiv pandemije koronavirusa bila učinkovitija, no čini se da će dogovor s Austrijom biti teško postići, izjavila je u četvrtak kancelarka Angela Merkel.

– Skijaška sezona se bliži. Pokušat ćemo na europskom nivou doći do dogovora oko zatvaranja svih skijališta – kazala je kancelarka u njemačkom parlamentu, dodavši da s obzirom na otpor Austrije to možda neće biti moguće. 

U prvom valu pandemije na početku godine mnogi Nijemci su se zarazili u austrijskom skijalištu Ischglu, a Njemačka je još prošli mjesec izdala upozorenja za putovanja u popularna skijališta u Austriji, Italiji i Švicarskoj.

Francuska, Italija, Slovenija, Njemačka i Austrija su na samom početku zime odlučile skijališta ostaviti zatvorena u nadi da će se otvoriti na vrhuncu sezone ako se stopa širenja zaraze u međuvremenu smanji.

Mjere zatvaranja u Austriji se ukidaju 7. decembra i još uvijek se ne zna što će to značiti za austrijski skijaški sektor. Austrija inače nije blagonaklona zajedničkim evropskim pravilima.

Najviše stranih turista u Austriju dolazi iz Njemačke.

Dnevni avaz