29/03/2024 3:18

Mihailo: Svako ko poriče Srebrenicu je zločinac

Naša Vlada se identifikuje sa zločinačkim pokretom iz Drugoga svjetskog rata koji je u februaru 1943. godine suvirepo pobio 9.200 muslimana iz Sandžaka, poručio je mitropolit CPC Mihailo.

– Svakodnevnim izjavama zorno očituje svoju saglasnost s tim zločinačkim aktom, a djelom da njeguje mračni kult zločina i zločinaca. Zato negira istorijsku činjenicu da se u Srebrenici dogodio genocid i tako dovodi u pitanje osnovnu ljudsku osobinu – ljudskost. Mi smo pohodili Srebrnicu 1995. godine da se poklonimo sjenima nevinih žrtava, i pohodićemo dok smo živi. Ona je živi spomenik nevino stradalim mučenicima, koji prenosi poruku da je zlo među nama, i da ne smijemo dozvoliti novu Srebrnicu – poručuje on.

Kaže kako svako ko poriče taj zločin je zločinac, pa ma ko on bio – građanin, ministar, predsjednik Vlade, vladika ili patrijarh.

– Ta ista Vlada nastavlja i tradiciju dinastije Karađorđevića, koja je 1918. godine zatirala i Crnu Goru i crnogorsko ime, srušila Njegoševu kapelu na Lovćenu i ukinula Crnogorsku crkvu, priznatu od svih pravoslavnih crkava, uključujući i Srpsku. Odriče joj pravo da bude domicilana crkva i progoni i nju i njeno svještenstvo. Najavljuje potpisivanje Temeljnoga ugovora sa beogradskom Svetosavskom crkvom koja je u Bosni raspirivala međuvjersku i međunacionalnu mržnju i bodrila zločince da nasrću na sve ljudsko. Bila je i direktni saučesnik u srebrničkom zločinu. Njoj, koja je u Crnu Goru došla na srpskim bajonetima 1918. godine, namjerava da prepušti sve crkve i manastire naših predaka da u njima raspiruje mržnju na Crnogorce i sve druge i drugačije u Crnoj Gori. To je zlokobna ideja koja nagovještava propast zemlje, po cijenu koju će utvrđivati istoričari u budućnosti. Pozivam vjerujuće ljude i sve građane da se odupremo tome zlu, prije nego nas zlo zadesi – poručio je on.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.