28/03/2024 19:15

Mnoge evropske zemlje uvode nove mjere uoči blagdana

Pandemija koronavirusa već mjesecima diktira Evropljanima uvjete putovanja i druženja, ali pravi izazov za vlade je odluka treba li tokom nadolazećeg Božića pooštriti ili ublažiti ograničenja.

BBC donosi osvrte na četiri velike evropske zemlje koje su već donijele okvir ograničenja za blagdane krajem godine, prenosi Hina.

Mnogi Talijani rado odlaze na skijanje tokom božićnih blagdana, no premijer Đuzepe Konte (Giuseppe Conte) upozorio je svoje sugrađane da bi bilo uputno preskočiti tu tradiciju.

Konte je kazao da će se s drugim evropskim zemljama usaglasiti stajalište o tome treba li skijališta zatvoriti kao i o drugim mjerama.

Francuska skijališta također će biti zatvorena, a čelnik njemačke savezne pokrajine Bavarske izjasnio se za privremeno zatvaranje, no austrijske turističke vlasti vjeruju da mogu ponuditi sigurne praznike kada ublaže ograničenja 7. decembra pa se ne slažu s talijanskim planom.

Švicarska skijališta već su otvorena.

Mnoge talijanske pokrajine već su djelomično zatvorene i putovanja između regija ograničena. Te će mjere ostati na snazi do 3. decembra, no izvještaji govore da bi takve izvanredne mjere mogle biti ublažene nakon tog datuma. O pojedinostima će razgovarati ministri.

Francuska skijališta ostaju zatvorena

Francuska ukida ograničenja za putovanja tokom Božića.

Nakon više sedmica nacionalnog  zatvaranja predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) najavio je postepeno ublažavanje ograničenja nakon 28. novembra. No većina strogih mjera vrijedit će do 15. decembra.

Trgovine, pozorišne i kinodvorane ponovno će se otvoriti za Božić pod uvjetom da se broj novozaraženih dnevno zadrži na oko 5.000, a broj oboljelih na intenzivnoj njezi između 2.500 i 3.000 dnevno.

Francuska je u drugom nacionalnom zatvaranju od 28. oktobra i nakon ukidanja karantina 15. decembra slijedit će ograničeno kretanje u cijeloj zemlji od 21 do 7 ujutro osim 24. i 31. decembra, kada će kretanje biti slobodno.

Restorani i škole neće se ponovno otvoriti prije 20. januara, a i to će ovisiti o tome hoće li dnevni broj zaraženih pasti ispod 5.000. Barovi, kafići i noćni klubovi ostat će zatvoreni do daljnjeg.

Odluka da inače enormno popularna francuska skijališta ostanu zatvorena izazvala su golemo razočaranje. Makron je rekao da će se skijališta moći otvoriti u januaru “ako uvjeti budu povoljni”, ali je ponovio riječi talijanskog premijera da će to ovisiti o evropskom dogovoru.

Njemačka: Rad od kuće

Njemačka savezna i pokrajinske vlade dogovorile su u srijedu da će do kraja godine produžiti djelomično zatvaranje radi borbe protiv koronavirusa.

Kancelarka Angela Merkel i premijeri saveznih pokrajina apelirali su na građane da se najmanje do 10. januara suzdrže odlaska na zimski odmor.

– Njemačka vlada bi trebala na evropskom nivou raditi na tome da se do 10. januara  zabrani skijaški turizam – stoji u zajedničkom dokumentu.

U njemu se ističe i da je rad od kuće dobar mehanizam za smanjenje broja kontakata. Njemačka je dostigla broj od milion zaraženih od početka pandemije kao i 15.413 umrlih.

Merkel je rekla kako razvoj situacije s vakcinom pruža tračak optimizma, ali da je sada nužno produžiti postojeće stroge mjere.

Djelomični ‘lockdown’, uveden početkom novembra uključuje zabranu rada ugostiteljskih objekata s izuzetkom prodaje jela i pića za konzumaciju izvan tih objekata te zabranu ugošćavanja gostiju u hotelima, osim onih koji su na poslovnim putovanjima.

Također je zabranjen rad kulturnim ustanovama, kinima i pozorištima, kao i teretanama i sportskim objektima poput javnih bazena.

Za sam doček Nove godine otkazani su vatrometi.

U Španiji preporuke da se ograniče blagdanska okupljanja

Španski premijer Pedro Sančez (Sanchez) kazao je u srijedu da njegova vlada razmatra ograničenje okupljanja na proslavi Božića na šest ljudi, u nastojanju da smanji širenje pandemije koronavirusa.

Španske porodice tradicionalno praznik Tri kralja obilježavaju paradom navečer 5. januara, a vlada će preporučiti da se ove godine takav običaj izostavi.

Također preporučuje se provjetravanje prostorija i održavanje fizičkog razmaka gdje je to potrebno.

Neki regionalni čelnici kriznih štabova, uključujući one u Kataloniji i Madridu, zagovaraju manje ograničen limit i brojku od 10 ljudi za blagdanska okupljanja.

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.