29/03/2024 11:52

Na crvenoj listi Nizozemske: Hrvatska ostaje bez 100 miliona eura

Hrvatski turistički sektor razmatra opcije pravne zaštite protiv odluke nizozemske vlade o stavljanju Hrvatske na popis rizičnih zemalja jer tu odluku smatraju netransparentnom i diskriminatornom.

Vlada Nizozemske je 21. jula Hrvatsku stavila na listu rizičnih zemalja uz obrazloženje da kod susjeda raste broj novozaraženih Covidom. Do tada je Hrvatska bila na popisu zemalja u koje je moguće putovati bez restrikcija, no uz pojačan oprez. Turistički promet se tada već malo zahuktao pa je u Hrvatskoj u tom trenutku bilo oko 25.000 nizozemskih gostiju uz zadovoljavajuć broj rezervacija za ostatak ljeta.. Poslije donošenja odluke nizozemske vlade, polovica gostiju je prekinula godišnji odmor te se vratila kući. Uslijedio je niz otkazivanja rezervacija pa je u samo jednom popodnevu, u samo jednom popodnevu jedna istarska turistička kompanija ostala bez oko 200.000 eura. Kako Poslovni dnevnik saznaje u Hrvatskoj turističkoj zajednici (HTZ), trenutno je u Hrvatskoj na odmoru otprilike 8.000 Nizozemaca.

Poslovni dnevnik neslužbeno saznaje iz sektora koji će zbog te odluke izgubiti na desetine miliona eura od gostiju iz Nizozemske. Hrvatski zastupnici u europarlamentu razočarani su slabim angažmanom hrvatske Vlade kako bi se stvar rasvijetlila te upozoravaju da je situacija jako ozbiljna već sada jer će uskoro doći kraj turističke sezone.

U Hrvatskoj su Nizozemci tradicionalno vjerni gosti u kampingu, a vole i hotele kao i privatni smještaj. Trenutno se može računati samo na nizozemske penzionere i osobe koje ovise od poslodavca i plate zbog preporuke za samozolaciju nakon povratka iz Hrvatske. Najširi segment otpada, a to su porodice s djecom. Na duge staze razmišljaju zagovornici pokretanja tužbi jer se plaše da bi ovakva odluka mogla biti presedan za neke buduće odluke koje će bez pravnih razloga ograničiti putovanja unutar granica Evropske unije.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.