28/03/2024 19:02

Na liječenje u inozemstvo lani poslano 430 pacijenata

Za program liječenja u inozemstvu Fonda solidarnosti Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH izdvojeno je 17,75 miliona KM u 2019. godini, a prema preliminarnim podacima (izrada godišnjeg izvještaja o liječenju u inozemstvu u toku), prošle godine odobreno je 430 prijedloga za upućivanje na liječenje u inozemstvo.

Direktorica Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja Vlatka Martinović kazala je da je postupak upućivanja osiguranih osoba na liječenje u inozemstvo propisan Pravilnikom.

Stručne komisije

– Pokreće se na osnovu prijedloga kliničke zdravstvene ustanove koja se bavi liječenjem oboljenja radi kojeg se predlaže upućivanje u inozemstvo, a ako su iscrpljene sve mogućnosti liječenja u domaćim zdravstvenim ustanovama te se u inozemnoj zdravstvenoj ustanovi određeno oboljenje uspješno liječi – kazala je ona.

Konačnu odluku o opravdanosti upućivanja osobe na liječenje i u koju inozemnu ustanovu, donose nadležne stručne komisije, a imenuje ih federalni ministar zdravstva.

– Postupak upućivanja osiguranih osoba na liječenje u inozemstvo provodi se u zakonskim rokovima, a u hitnim slučajevima provodi se hitna procedura u najkraćim rokovima. Troškovi liječenja osoba upućenih na liječenje u inozemstvo finansiraju se iz Federalnog fonda solidarnosti za određena oboljenja – kazala je Martinović.ZZOFBiH: Pacijenti se upućuju prvenstveno u zdravstvene ustanove u regiji - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

ZZOFBiH: Pacijenti se upućuju prvenstveno u zdravstvene ustanove u regiji

To su urođene srčane mane kod djece koje se mogu liječiti operativnim putem, oboljenja iz oblasti dječije onkologije, neurohirurška oboljenja djece i odraslih koja se mogu uspješno liječiti neurohirurškom operacijom Gamma nožem, Cyber i True Beam nožem, embolizacija stentiranje i koilovanje krvnih sudova, tumori oka kod djece i odraslih, ekstenzivne opekotine više od 60 posto.

Iz Fonda solidarnosti finansira se i liječenje u inozemstvu osoba s oboljenjem jetre, bubrega, pankreasa, srca, rožnice kod djece i odraslih koja se uspješno mogu liječiti transplantacijom, oboljenja odraslih koja zahtijevaju transplantaciju koštane srži.

Rijetka oboljenja

Finansiraju se i elektrofiziološka ispitivanja kompleksnih aritmija s eventualnom radiofrekventnom ablacijom, oboljenja djece izuzetno rijetkih patologija, odnosno oboljenja s niskom incidencom (jedan na milion stanovnika), ako se radi o jedinom oboljenju, odnosno ako bi liječenje u inozemstvu dovelo do izlječenja, kao i osteosarkom kod djece koji se može liječiti operativnim putem te ugradnja uređaja za dugotrajnu mehaničku cirkulatornu ventilaciju.

Ugovor o saradnji

– Pacijenti se, u slučajevima kad postoji mogućnosti uspješnog liječenja, upućuju prvenstveno u zdravstvene ustanove u regiji, Hrvatska, Srbija, Slovenija, potom u Turskoj, Austriji, Njemačkoj, Italiji, s kojima Zavod ima zaključen ugovor o saradnji – kazala je direktorica Federalnog zavoda za zdravstveno osiguranje.

U 2014. godini odobreno je 227 prijedloga kliničkih zdravstvenih ustanova za upućivanje osiguranih osoba na liječenje u inozemstvo, a u 2015. godini 410 prijedloga. U 2016. odobreno je 419 prijedloga, 2017. godine 586 prijedloga, a u 2018. odobreno je 657 prijedloga za upućivanje osiguranih osoba na liječenje u inozemstvo.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.