Naknadu za tuđu njegu koristi 500 osoba

Direktorica Centra za socijalni rad u Srebrenici Biljana Kandić za „Avaz“ kaže da 500 osoba s ove općine koristi nadoknadu za tuđu njegu te da se taj broj stalno povećava. Komisija za procjenu sposobnosti je, kaže, u prošlom mjesecu obradila 482 korisnika.

– Od toga 430 osoba mjesečno prima po 87, dok njih 52 primaju po 171 marku. Osim toga, novčanu pomoć po 128 maraka prima 25 osoba. Isti broj koristi ličnu invalidninu u iznosu od 100 maraka – pojasnila je Kandić.

Kandić: Zdravstveno osiguranje - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Kandić: Zdravstveno osiguranjeFoto: (S. Smajlović)

Dodaje da 19 materijalno ugroženih i bolesnih osoba koristi zdravstveno osiguranje. Za jednu staru i iznemoglu osobu u Domu starih Kiseljak kod Zvornika i jedno dijete bez roditelja smješteno u hraniteljskoj porodici Centar za socijalni rad snosi troškove.

Na evidenciji ove srebreničke socijalne institucije je i 13 bračnih parova s troje i više djece, koji mjesečno primaju po 450 KM. Materijalni dodatak u iznosu od 405 maraka koristi 40 porodilja, dok se dječiji dodatak isplaćuje za 98 korisnika. Opremu za novorođenu djecu ove godine dobilo je 69 bračnih parova. Petnaestero djece s posebnim potrebama od ove ustanove dobit će novogodišnje paketiće.

Dnevni avaz