29/03/2024 1:59

Naš Solarni sistem krije još dvije planete?

Postoji šansa da iza Plutona, u najudaljenijem predjelu našeg Solarnog sistema, postoje dvije planete veće od Zemlje.

Ovo tvrdi tim britanskih i španskih astronoma koji su došli do takvog zaključka nakon posmatranja čudnog ponašanja dalekog “svemirskog kamenja” pod nazivom ekstremni transneptunski objekti ili ETNO.

“Tačan broj nije precizan, budući da su podaci koje imamo izuzetno ograničeni. Ipak, naše kalkulacije sugerišu da postoje najmanje dvije planete unutar granica našeg Solarnog sistema”, rekao je Carlos de la Fuente Marcos, istraživač sa univerziteta u Madridu.

Astronomi su proučavali 13 objekata ETNO, a izračunali su njihovu udaljenost od Sunca. Prethodna istraživanja sugerišu da se takvi objekti uglavnom nalaze na udaljenosti od oko 22 milijarde kilometara od Sunca i da se kreću u ravni osam planeta.

Umjesto toga, astronomi su uvidjeli da 13 objekata kruži na 20 stepeni iznad ravni te na udaljenosti većoj od 22 milijarde kilometara.

“Ovakvo ponašanje objekata sa neočekivanim orbitalnim parametrima tjera nas na zaključak kako su nama nevidljiva tijela uzrokovala pometnju”, rekao je De la Fuente Marcos, koji je dodao da su pronalasci preliminarni, ali ukoliko se potvrde označit će revoluciju u astronomiji.

bhreporter/klix.ba

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.