NATO snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH

“Posvećeni smo održavanju snažnog političkog dijaloga sa Bosnom i Hercegovinom i nudimo kontinuiranu podršku provođenju svih reformskih napora, uključujući i NATO sjedište u Sarajevu”.

“Saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet stabilne i sigurne Bosne i Hercegovine u skladu s Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini i drugim relevantnim međunarodnim sporazumima, potiču domaće (aktere na)pomirenje i pozivaju političke lidere da izbjegavaju retoriku podjela”, stoji u komunikeu NATO-a, izdatom nakon Samita u Briselu. Alijansa pohvaljuje Bosnu i Hercegovinu, “državu koja teži članstvu, za njen doprinos operacijama pod vodstvom NATO-a.

“Posvećeni smo održavanju snažnog političkog dijaloga sa Bosnom i Hercegovinom i nudimo kontinuiranu podršku provođenju svih reformskih napora, uključujući i NATO sjedište u Sarajevu. Ohrabrujemo rukovodstvo Bosne i Hercegovine da u potpunosti iskoristi širinu NATO-ovih alata za zajedničku sigurnost i partnerstvo.

Saveznici pozdravljaju rad Komisije za saradnju sa NATO-om. Saveznici apeliraju na političke lidere da rade konstruktivno i demonstriraju političku volju za dobrobit svih u Bosni i Hercegovini u unapređivanju evroatlantskih težnji provodeći prijeko potrebne političke, izborne, vladavine zakona, ekonomske i obrambene reforme, uključujući kroz Program reformi zemlje sa NATO-om, ne dovodeći u pitanje konačnu odluku o članstvu u NATO-u”, stoji u komunikeu.

Politički.ba