29/03/2024 2:03

NAUČNICI: PRERANO ZA UBLAŽAVANJE MJERA, MOGUĆ GUBITAK KONTROLE NAD EPIDEMIJOM

Engleska bi ponovno mogla izgubiti kontrolu nad pandemijom covida-19 jer počinje ublažavati dosadašnje mjere, a da pritom nema sveobuhvatan operativan program djelovanja, upozorila su u subotu trojica stručnih savjetnika.

Premijer Boris Johnson najavio je oprezan početak popuštanja dosadašnjih mjera od ponedjeljka, uz pomoć sistema testiranja, praćenja i izolacije pokrenutog u četvrtak.

Naučnici: Britanska vlada riskira s odlukom ublažavanja mjera

No članovi naučnog savjetodavnog tijela britanske vlade upozoravaju da taj sistem još nije potpuno operativan te da postoji opasnost da se neće moći nositi s oko 8000 novih slučajeva zaraze koliko ih je uočeno izvan bolnica i u domovima za starije osobe.

John Edmunds s Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, ujedno i član britanske Naučno savjetodavne skupine za hitne slučajeve (SAGE), rekao je da vlada ovakvom odlukom riskira.

  • Sistem testiranja, praćenja i izolacije pokrenut je tek u četvrtak pa ne možemo biti sigurni da je učinkovit, a unatoč tomu donose se odluke o promjenama”, rekao je za Sky News.
  • Mislim da je to prilično opasno, kaže.

Na Edmundsove izjave reagirala su još dvojica članova SAGE-a: Peter Horby, predsjednik savjetodavne skupine za opasnosti od novoga respiratornog virusa (NERVTAG), i Jeremy Farrar, direktor Wellcome Trusta.

Horby je kazao da si Velika Britanija ne može priuštiti mogućnost gubitka kontrole nad virusom.

  • Mi se uistinu ne možemo vratiti na stanje u kojemu smo imali tako velik broj oboljelih i umrlih. Povratak na stanje u kojemu gubimo kontrolu nad bolešću daleko je lošiji izbor od sedam dana ili dva mjera fizičke izolacije, kazao je za BBC.

On smatra da sistem testiranja, praćenja i izolacije još nije u potpunosti operativan, što predstavlja rizik kada je riječ o daljnjem razvoju stanja s koronavirusom u zemlji.

Hayat

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.