Ne treba nam Vučićeva “ispružena ruka”

Piše: Almasa Hadžić

 

„Ko mu  vjerov’o – gori od njega bio“, tako se u Hercegovini, a, koliko čujem, i u Bosni, kaže za onog koji jedno priča, a drugo radi, koji obećava, a ne ispunjava, koji, jednostavno, dok priča u oči čovjeka gleda a istinu mu ne govori. Ustvari, laže.

Sve ovo bi se, otprilike, moglo podvesti, kako pod lično, tako i pod državničko djelovanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kad je u pitanju njegov odnos prema Bosni i Hercegovini kao državi, a i Bošnjacima kao narodu.

Do sada smo  u Vučićevim javnim nastupima, bar stotinu puta čuli kako on, a on je, bezbeli, Srbija,  „poštuje državu Bosnu i Hercegovin“, te da iskreno želi dobre odnose sa njom.

To njegovo poštovanje, vremenom je evoluiralo u stav da, uz Bosnu i Hercegovinu „poštuje i Republiku Srpsku“,ciljano dovodeći RS u ravan sa  BiH, nakon čega je u „poštovanju“, zaboravio sve dotad izrečeno, te se založio za poštovanje i  građenje dobrih odnosa sa Bošnjacima, koji, eto, žele da ukinu Republiku Srpsku.

Ko je,  ustvari, Aleksandar Vučić?!

Što bi to neko od Bošnjaka želio dobre odnose sa njim i da ga on poštuje? Pa nije Vučić Srbija, niti narod koji u njoj živi!

On je čovjek koji je, ne tako davno, prijetio da bi ubio „100  muslimana (Bošnjaka)  za jednog Srbina“, koji je svog političkog gurua-ratnog zločinca Vojislava Šešelja, svojevremeno sokolio dok je ovaj sa brda oko Sarajeva, ciljao nevinu sarajevsku djecu, koji je u agresiji na BiH bio portparol politike mržnje i ubijanja, koji je…

Dobre međusobne odnose i poštovanje grade ljudi koji imaju povjerenja jedni u druge, bili oni Bošnjaci, Srbi, Hrvati, Kinezi, Malajci, Čerkezi, bilo da imaju bijelu, žutu, crnu, crvenu boju lica, bilo da se Bogu mole na ovaj ili onaj način, a ne kako to rade lažovi i manipulatori koji samo što nekome „izjave ljubav“ istom tom zabijaju čavle u leđa i krenu potkopavati temelje kuće u kojoj živi.

Isto tako, dobri odnosi među državama grade se međusobnim poštivanjem teritorijalnog integriteta i političkog suvereniteta, jednakim poštovanjem naroda koji u njima žive, njihove kulture i običaja, a nikako na način kako to u ime Srbije radi Aleksandar Vučić kad je u pitanju odnos prema BiH.

Aleksandar Vučić je tipičan politički manipulator.

Ideološki najsličniji Vojislavu Šešelju, a ipraktično Slobodanu Miloševiću.

U imenu i jednog i drugog, naravno,  neostvaren do kraja,  ali opasan u sve izraženijem nametanju narativa o BiH kao državi u kojoj SDA, prevedeno, Bošnjaci, pokušavaju ugnjetavati Srbe (i ostale, naravno!), da ukinu entitet RS,  a sve u cilju komadanja države BiH kako bi u njegovom političkom vaktu bio dovršen velikosrpski projekat iz devedesetih godina, a on, napokon, proglašen najvećim Srbinom na planeti.

Aleksandar Vučić je odavno prešao crvenu liniju kad je u pitanju njegov odnos prema BiH.

To što je njegovoj politici uspjelo da ostvari u Crnoj Gori, morao bi znati, u BiH mu nikad neće proći. Jednostavno za takvo nešto nije dovoljno samo potpirivanje međunacionalne mržnje, već treba imati i „ono“.

Politički.ba